Boktips!

Boktips!

Det har gått en tid sedan jag läste boken, men jag har haft mycket annat att göra den senaste tiden och inte hunnit skriva några boktips tyvärr.
Idag är mitt boktips Susanne Ahlenius Dödlig åtrå. Boken är en deckare inom genren erotic crime och författaren ska vara den första som skriver inom genren i Sverige.

Bokens huvudkaraktär är Alice Wiklund som jobbar på Rikskriminalen I Stockholm. Hon får möjlighet att jobba för Scotland Yard när en av deras detektiver, Tyler Rimes, kommer till Stockholm för att föreläsa om seriemördare. En svensk kvinna har något år tidigare blivit mördad i London och man misstänker att hon var det första mordoffret för en ny seriemördare som hittills har gäckat polisen. Genom att ställa rätt frågor under föreläsningen gör Alice Tyler intresserad och hon får möjlighet att jobba med fallet på plats i London. Redan första kvällen där besöker Alice en lokal pub The Victoria, ovetande om att även den mördade svenska kvinnan hade besökt den strax innan hon blev bortförd och mördad. Den mördade kvinnan mötte även hon den snygge bartendern, Stewart, som arbetar på puben, och liksom den mördade kvinnan känner Alice hur hon dras till honom trots att han är arrogant till sättet. Snart är Alice indragen i fallet med livet som insats …

Jag blev ganska förvånad när jag reserverade boken på mitt huvudbiblioteks hemsida och bara några få dagar senare kunde gå dit och låna den på mitt lilla lokala bibliotek, särskilt med tanke på att deckare brukar vara mycket populära liksom erotik. Men så är det nog för de flesta debutanter, att det tar tid innan man gör sig ett namn och reservationsköerna blir längre på biblioteken; för det har definitivt inget med bokens kvalité att göra för den är bra!
Dödlig åtrå är spännande deckare (om än ingen pusseldeckare där läsaren själv kan lista ut vem mördaren är) och karaktärerna känns trovärdiga i sina tankar och handlingar. Språket är bra och flyter på fint. Författaren placerar på ett bra sätt ut trådar som hon kan arbeta vidare på i de två följande delarna då det ska bli en trilogi.
Dock är min uppfattning den att om en bok ska kallas för erotik så är det just erotiken som ska driva handlingen framåt, inte något annat. Nu är det fråga om en cross-over, men det är mer detektivarbetet än erotiken eller romantiken i boken som driver handlingen framåt. Jag skulle nog snarare mena på att det är en deckare med några erotiska scener i (scenerna är dock mer detaljrika och fräckare än vad som ofta är fallet inom den mesta litteraturen), men de fyller i och för sig sin funktion väl! 😉
En sak som jag reagerar på är hur den mördade svenska kvinnan porträtteras i början. För temat känns igen från åtskilliga deckare i film, TV och litteratur: en framgångsrik yrkeskvinna (gärna skildrad som ganska hänsynslös) som även vågar att ta för sig sexuellt måste straffas med döden för sitt omoraliska leverne (där seriemördaren visserligen är både domare och bödel, men där det övriga samhället är juryn som fäller utslaget och godkänner straffet). Alla andra kvinnor i boken har sex med män de känner sig attraherade av och som de inleder monogama förhållanden med, utom hon som mördas i början av boken. Nu är det -tack och lov!- mer komplicerat än så när jag kommer djupare in i handlingen, men jag hade nog önskat ett lite mer nyanserat porträtt, mer sympatiskt, mindre fördömande av det första mordoffret och hennes livsstil. Nu tycker man nästan som läsare att det är rätt åt henne att hon blir mördad. (Jämför med Simona Ahrnstedts En enda natt där en av karaktärerna, Åsa Bjelke, har åtskilliga partners, utan att bli mördad. Mot slutet förs hon dock in i det monogama förhållandets säkra hamn.)
Sedan tycker jag att går lite väl snabbt på ett par ställen mot slutet, men i det stora hela är det en bra debut som lovar gott inför framtiden! 🙂

Mitt betyg blir:
YYYY

En reaktion på ”Boktips!

  1. Pingback: Alltid lika nervös när jag får en recension | Susanne Ahlenius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s