Boktips!

Boktips!

Mitt (med största sannolikhet) sista boktips för år 2014 blir Ronnie G. Lundins Ivar Hamarsman -Rikaste mannen på Fårö-.

Kom nu så gå vi till sängs
och klär av oss våra kläder
Det ena benet lägger vi vid balken (gaveln)
och det andra vid brädet (sidan av sängen)
Gud välsigne våra hustrur och barn
och våra sälnät
Och Gud give att det ska stranda ett stort skepp på vårt rev inatt
så att våra barn och barnbarn ska få roffa och röva ordentligt

Fåröisk bön (på fastländska)

Bokens handling utspelar sig under medeltiden, närmare bestämt på 1300-talet.
Berättelsen börjar dramatiskt med att Ivar Hamarsmans by borta i Estland överfalls och bränns ner av okända män. Ivar är bara ett barn och tillsammans med sin mor flyr han in i skogen. När de vågar sig tillbaka ner till byn är Ivars bror Oleg död liksom många andra bybor. Ivar kommer att förföljas av mardrömmar om sin brors död under resten av sitt liv. Familjen beger sig till släktingar till fadern, men när fadern dör av sina skador blir Ivar och hans gravida mor en belastning för gården. De vandrar iväg till moderns fädernegård som hon tvingades överge när digerdöden hade tagit resten av hennes familj för en del år sedan. De blir mottagna, men släktingen Hallgrim som har övertagit gården och brukat den är inte glad åt att ha dem där då han är rädd att de ska kräva sin arvsrätt. När modern dör i barnsäng blir Ivar degraderad till dräng på gården.
Flera år av kroppslig och själslig misshandel följer. En dag får Ivar nog och slår tillbaka. Han tvingas därefter att fly för sitt liv och sätter kurs västerut, mot det mytomspunna Visby. Men det är inte i det rika Visby han stiger iland utan på det fattiga Fårö. Där får han tjänst hos Botulf och hans familj. Efter några år gifter han sig med Botulfs och Åsas dotter Maria. Ivar börjar, med hjälp av en silverskatt och ränker, sitt sociala klättrande på Fårö tills han en dag är öns rikaste man …

Det här är en mycket spännande historisk bok! Den bygger på en sägen som Ronnie G. Lundin hade läst och som han spann vidare kring. Här finns ond bråd död, lite romantik, säljakt, släktfejder, rovriddare och inte minst en byse!
Ronnie G Lundin är en god berättare och jag tror att boken skulle kunna bli ett bra underlag för en TV-serie på några avsnitt (särskilt med tanke på att han även har skrivit några uppföljare om Ivar Hamarsmans efterkommande).

Mitt betyg blir:

YYYYY

En reaktion på ”Boktips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s