Två novelltips!

Jag har redan tidigare nämnt förlaget Novellix här på bloggen. Förlaget ger ut noveller i pocketformat. Det är en trevlig form att ge ut noveller i idag, särskilt när antalet tidningar och tidskrifter som publicerar noveller verkar att ha minskat globalt. Nu finns ju också e-noveller givetvis, men jag gillar att kunna hålla en pappersbok i min hand (det skriver jag trots att jag har fått flera e-noveller publicerade) ibland. Men allt som gör att noveller får en möjlighet att nå ut till läsare är bra, oavsett om det är digitalt eller tryckt på papper. 🙂

Jag tänkte tipsa om två noveller som jag har läst ganska nyligen: Herr Kadar av Håkan Nesser och Speciella omständigheter av John Ajvide Lindqvist.

I Herr Kadar möter läsaren ett berättar-vi som aldrig närmare presenteras. Berättar-viet är på semester på en liten ö vid Tanzanias kust. Det är kring juletid och bland gästerna finns även Herr Kadar, en ungersk dykare. En dag dyker även Fru Kadar upp …

Håkan Nesser har sinne för detaljer och är både rolig och träffande i sina beskrivningar av människorna på den lilla ön.

Betyg:
YYYYy
IMG0044A

Den andra är en novell av skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist och har specialskrivits för Novellix. Novellen heter Speciella omständigheter.
Bokens berättarjag och hans fru väntar barn. Som de innerstadsbarn de är har de aldrig önskat att bo på landet, men när barnet har kommit riskerar lägenheten att bli för trång. Av en ren tillfällighet hittar han ett hus i DN:s bostadsbilaga som familjen skulle kunna ha råd att köpa. Redan i bostadsannonsen står det, inom parentes: OBS! speciella omständigheter. Under visningen läser mäklaren upp ett brev från den tidigare ägaren som genom det friskriver sig från ansvar eftersom han har varnat presumtiva köpare. I brevet står det att det finns något som är nattaktivt i källaren och att han därför alltid har hållit dörren dit ner låst nattetid.
Familjen vinner budgivningen och flyttar in i huset. Inget händer förrän det en natt börjar komma ljud från undervåningen, och när han undersöker saker närmare visar det sig komma från källardörren …

Det här var en riktigt bra skräckis! John Ajvide Lindqvist bygger skickligt upp stämningen i historien. Novellen visade sig vara mer skrämmande än vad jag först tyckte när jag läste den dagtid, för när jag skulle sova började jag att tänka på novellen och fann den då riktigt obehaglig!

Så betyget kan inte bli något annat än:
YYYYY
IMG0055A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s