Inled mig icke i frestelse

Så var jag där igen, vara med eller ej i en novelltävling. Nej, två. Jag försökte skriva till Baen Fantasy Awards. Hela helgen har jag gått omkring med en historia, försökt finna de rätta engelska orden. Det lät inte så illa och idag fick jag fram en rent ut sagt skitbra titel på engelska!
Men jag har inte orken för utöver att deadline är bara om några dagar så har jag drabbats av ett ont öra som tydligen var förridaren till en rejäl förkylning. Om novelltävlingen hade varit på svenska så hade jag nog trots allt gjort ett försök, men när den är på engelska behöver jag mer tid att kontrollera det språkliga.
Jag önskar att inspirationen hade kommit för en månad sedan, minst!
Okej, själva novellen behöver inte skrivas på engelska som sådant. Det går säkert lika bra på svenska (fast då behöver jag en ny titel för jag har upptäckt att det inte är så lyckat med engelska titlar på svenska texter, även om jag antar att det motsatta vore värre). Jag får hoppas på att det dyker upp någon svensk fantasy-eller fantastiktävling under året där den skulle kunna passa in.
Det blir till att bita i det sura äpplet och avstå ytterligare en tävling i år. Suck.

Men det finns en frestelse till nämligen den steampunkantologi som ska släppas och som jag nämnde här på bloggen i slutet av förra veckan. I helgen fick jag en idé till den.
Problemet är att jag saknar pengarna att lägga ut. Det går minst på 1000 kronor plus moms tydligen (fast jag har för mig att det första budet låg på 2000 kronor vilket var en helt otänkbar summa). Nu får man en hel del för sin insats om novellen blir antagen, men för mig är över tusen spänn väldigt mycket pengar.

Så jag går igenom vilka alternativ jag har (om jag vill vara med):

1. Jag skulle kunna försöka med crowd funding. Jag skulle kunna lägga upp en förfrågan om det är någon som är intresserad av att investera i min novell. För en hundring får de ett signerat exemplar av boken. Det skulle då behövas tio investerare. (Om fler skulle vilja vara med, desto bättre förstås!) Eftersom jag måste sälja mina egna exemplar själv skulle det kunna vara en bra lösning, och jag skulle slippa en massa osålda exemplar som låg i en kartong och samlade damm. Problemet är bara var jag skulle lägga upp en förfrågan någonstans. De flesta av mina vänner har en lika skral ekonomi som jag själv.
2. Jag skulle kunna gå med i gruppen, skriva ner min novell, skicka in den och sedan backa ur om den blir antagen. Då vet jag i alla fall att den är tillräckligt bra och jag skulle kunna skicka den till ett förlag istället. Fast, det känns inte schysst att göra så. Då kan jag lika gärna skriva den för förlag direkt.

Jag vet i alla fall att ingen jag känner kan låna mig hela summan, och jag har inga säljbara grejer. Det jag äger är saker med affektionsvärde samt saker med dåligt andrahandsvärde. Sånt är livet. Jag får se vad som händer med andra ord.

Det är svårt att skippa att vara med i novelltävlingar, men ibland är det nödvändigt. Jag hoppas att Baen Fantasy Awards dyker upp nästa år också. Om jag inte har hunnit skriva ner min idé på svenska redan så kanske jag gör ett nytt försök igen att få ihop något. Men i vilket fall, idag vinner mitt värkande öra och tilltagande förkylning över min kreativitet! Det kommer inte att bli något skrivet idag, men förhoppningsvis imorgon. 🙂

2 reaktioner på ”Inled mig icke i frestelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s