Bra fantasyfilm på TV6 igår

Jag planerar mitt TV-tittande så långt det går. För det mesta är det fråga om TV-serier som jag redan har följt i flera år (jag försöker vänja mig av med det beroende och inte börja se nya när gamla läggs ner), varvat med frågesporter, dokumentärer och en och annan långfilm (samt ibland sport, och då särskilt längdskidåkning). Tyvärr så har de flesta filmer som mina TV-kanaler sänder för det mesta har gått ett antal gånger redan och de som jag vill se har jag oftast sett mer än en gång, så när jag för några dagar sedan upptäckte att TV6 skulle sända Beautiful Creatures så blev jag glad. Äntligen en film som i alla fall inte jag hade sett tidigare! Jag har inte heller läst boken, men jag fick ett utdrag ur den när jag köpte en dvd-film för några år sedan. Nu har jag efter lite efterforskningar kommit fram till att det är fråga om en hel romanserie av Kami Garcia och Margaret Stohl, inte bara en roman alltså.
Berättelsen handlar om Ethan som bor i den lilla staden Gatlin i den amerikanska södern. De flesta som bor i staden kommer från familjer som har bott där i hundratals år. Staden är konservativ och urtråkig. Det stora eventet varje år är att stadens invånare dramatiserar ett slag som stod vid staden under inbördeskriget. Biblioteket har fler böcker som är förbjudna än som är tillåtna att läsa, säger han i början. Ethan drömmer om att få studera på college någon annanstans, gärna New York. Han läser böcker och vill bli författare. Ethans mamma är död sedan länge och han bor med sin pappa. Stadens bibliotekarie hjälper Ethan och hans pappa eftersom hon lovade Ethans mamma det innan hon dog.
De senaste månaderna har Ethan haft en återkommande dröm om en flicka med långt mörkt hår. Han har aldrig träffat henne i verkligheten och tror att han håller på att bli galen, men en dag så dyker det upp en ny flicka i klassen, Lena. Hon ser ut som flickan i hans dröm. Det visar sig att hon kommer från en släkt som det går många rykten kring. Några personer i staden försöker få henne avstängd från skolan efter att flera rutor i en skolsal blåste in under stor kalabalik.
Lena berättar för Ethan att hon är en Besvärjare, alltså en form av naturlig häxa. De dras till varandra och blir ett kärlekspar, något som visar sig kunna bli ödesdigert …

Filmen hade en bra specialeffekter, häftig scenografi och en viss mörk humor. Bra skådespelare som Jeremy Irons och Emma Thompson som spelade de mer vuxna rollerna.
Sevärd för de flesta som gillar fantasy, skulle jag tro.

Men det mest intressanta för mig personligen är Ethans dröm för jag har också drömt om någon som jag aldrig har träffat i verkligheten. Hans utstrålning är lika unik som ett fingeravtryck och jag skulle kunna känna igen honom var som helst om jag mötte honom. Jag har aldrig drömt om honom varje natt och nu är det ett tag sedan sist. Ibland har jag till och med sett hur han ser ut och vetat vad han heter, men när jag har vaknat upp på morgonen så har allt det varit borta. Det som har dröjt sig kvar, likt minnet av en melodi som har tystnat är hans utstrålning och hur han får mig att känna mig. Som om jag har kommit hem till en plats som jag inte ens visste fanns. Kanske är det det som många utmärker tvillingssjälar, själsfränder.
Och kanske är det en av orsakerna till att jag fortfarande är singel. Han känns så pass speciell att ingen man som jag hittills har mött riktigt kan matcha honom i längden.
Drömmarna skulle också kunna vara mer av det symboliska slaget; kanske är han det som inom psykologin brukar kallas för animus, alltså den manliga sidan av min personlighet. Det skulle kunna förklara varför han känns så bekant på något sätt, och varför vi passar så bra ihop.
Jag har drömt sanndrömmar och liknande genom åren, så vem vet, en dag kommer jag kanske att möta honom även i verkligheten. 🙂

© Ylwa Karlsson 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s