Filmtips!

Filmen jag tänkte tipsa om idag är The Grand Budapest Hotel. Jag fick höra talas om den från någon av SVT:s recensenter inför Oscarsgalan då filmen var nominerad i flera kategorier. Den vann också fyra Academy Awards bland annat för bästa kostym och bästa filmmusik. Jag tyckte att den verkade vara rolig att se.

The Grand Budapest Hotel är en skröna som utspelar sig i mellankrigstiden det fiktiva republiken Zubrowka. Den är berättad i ett halsbrytande tempo och har många kända skådespelare i rollistan.
Den handlar om portiern Gustav H som är populär hos hotellets gäster, och särskilt då bland de äldre damerna. Han blir vän mentor och vän med den unge piccolon Zero Mustafa som han lär allt som är värt att veta om hotellet och livet. När en av de äldre damerna avlider ärver Gustav H en ovärderlig renässansmålning. Snart blir de indragna i kampen om en stor familjeförmögenhet som kommer att infatta det mesta som mord, fängelsevistelse, flykt från fängelset och därefter en därpå följande jakt på skidor, tåg, slädar etc. för att finna målningen igen. I filmen förekommer även en kärlekshistoria och ett mycket speciellt bakverk …

Tyvärr blev jag ganska besviken på filmen. Den verkade roligare än vad den var. Tempot var lite väl uppskruvat och jag tror den hade tjänat på ett långsammare berättande. Tonen påminner en del om Amelie från Montmartre och Vampyrernas natt, men filmen når inte upp till dessa två filmers höga klass och charm.
Det är många namnkunniga skådespelare i rollerna, men det är som vanligt mest män. Den enda kvinnan med stjärnstatus som är med är Tilda Swinton. Minst sagt dåligt i en film inspelad år 2014!

Gustave H spelas mycket bra av Ralph Fiennes. Zero är en ny skådespelartalang vid namn Tony Revolori. Andra stjärnor som är med är F. Murray Abraham, Adrien Brody, Willem Dafoe, Harvey Keitel, Jude Law , Bill Murray, Owen Wilson och Edward Norton. Zeros flickvän Agatha spelas av Saoirse Ronan.
Regin har Wes Anderson stått för.

Mitt betyg blir:
YYYy

http://www.imdb.com/title/tt2278388/?ref_=nv_sr_1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s