Boktips!

För några veckor sedan hittade jag Jerry Seinfelds Seinologi hos min lokala secondhandbutik. Den engelska utgåvan kom redan 1993 och den svenska pocket som jag köpte utkom år 2000.
Jag blev aldrig något stort fan av komediserien Seinfeld. En bidragande orsak till det var att jag vid den tid när TV-serien var som populärast sällan såg på TV i överhuvudtaget. Genom åren har jag sett några avsnitt här och där sporadiskt, men aldrig följt den (av någon konstig anledning har jag sett avsnittet när de, med en stackars alltmer döende guldfisk i en påse, letar efter en bil i ett parkeringshus, flera gånger …). Kanske var några av karaktärerna till och med alltför skruvade även för min annars väldigt skruvade smak. (Jag växte upp med Monty Pythons flying circus som låg precis efter barnprogrammen under några år.) Bäst tycker jag om Seinfelds egna ståuppnummer som ligger i slutet av varje avsnitt. Små betraktelser om oftast vardagliga fenomen som ibland sitter helt perfekt!

Boken är i princip ståuppnummer kring olika ämnen som har samlats och skrivits ner. Precis som med all humor så är en del skämt inte roliga, en del för en att småle igenkännande och ett litet fåtal skämt får mig att gapskratta när han lyckas att verkligen sätta dit pricken över i! 😀

En annan intressant sak med boken är att den blir som ett slags tidskapsel eller tidsdokument över 1990-talet. Skämten kring personsökare och telefonsvarare känns nästan lite … antik … idag. Humor som driver med politik och andra dagsaktuella företeelser har en tendens att ha ett bäst-före datum och bli nästan obegripliga utan en bakgrundshistoria eller annan form av information för senare generationer.
Humor som handlar om oss människor och vårt sociala liv däremot, särskilt relationen mellan män och kvinnor(verkar finnas en outsinlig källa kring detta ämne), kan vi fortfarande känna igen oss i även om det har gått hundratals, kanske till och med tusentals år sedan den skrevs ner!
Kanske kan man säga att politik och teknik förgår, men människor och deras relationer består.
Och det är kanske inte helt oväntat just de skämt som handlar om oss människor och våra ofta tillkrånglade relationer som även fungerar bäst för Jerry Seinfeld.

Mitt betyg blir:

YYYY

2 reaktioner på ”Boktips!

  1. Va kul, jag tänkte idag på att man kan skriva om precis allting, både drama, självbiografier och deckare. Sen tänkte jag att det är så sällan man ser något humoristiskt i längre skrifter. Förutom komedier på teater alltså. Och sen kommer du Ylwa med ett förslag!! Denna ska jag inhandla till sommaren, bra att varva mellan dikterna!!

    • Tyvärr är humor en av de genrer som det verkar finnas minst med böcker inom. Jag blev glad när jag hittade Seinologi. Så det blir väl själv till att skriva mer inom den genren! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s