Skriva, eller inte skriva, det är frågan …

Skriva, eller inte skriva, det är frågan …

Är jag en medioker författare? Har jag inte vad som krävs för att bli läst och få rosor? Tystnaden känns massiv. Tvivlet ligger där och gnager i magen. Har jag haft fel när jag trodde mig kunna bli författare? Hade lärare och andra personer fel när de tyckte att jag skrev bra?
Frågorna hoppar sig i mitt sinne.

För faktum är att jag, trots att jag har vunnit två novelltävlingar och kommit på bra plats i några andra, inte har fått några speciella omnämnanden eller positiva recensioner på noveller jag har skrivit. Förutom ett par gånger på Kapitel 1 http://www.kapitel1.se/ylwa-karlsson (på noveller som ligger under min profil där) och några få kommentarer från vänner på Facebook så har det varit tyst vad gäller uppmuntrande tillrop. Inga okända läsare som har lånat någon novell eller antologi på biblioteket.
Ja, jag vet. Man ska inte läsa recensioner av egna böcker brukar det sägas, men det är helt omöjligt att undgå att göra det, särskilt när olika Facebook-grupper hela tiden är fyllda av positiva recensioner andra författare har fått på sina böcker.

Så det är självklart att jag läser de få som jag har lyckats finna om något som jag har skrivit, även om det är fråga om antologier där även andra författare är med.

Och läsarkommentarer! En del författare har till och med fått brev -riktiga brev! – från läsare som tackar dem för en fin, gripande, rolig och så vidare läsupplevelse.
Avundsjuk? Kanske är det inte så mycket fråga om det som det kanske kan låta som för jag har läst en del av dessa böcker själv så jag vet om att författarna skriver mycket bra. Det är snarare frågan om en önskan att själv få känna sig uppskattad som författare. Att bli sedd och läst. Bekräftad.
Kanske ska jag känna mig glad över att jag (inte ännu i alla fall) inte har blivit sågad längs med fotsulorna.

I alla fall finns funderingarna att sluta skriva sedan en tid. Idéer finns, men jag kan sällan bestämma mig för vilken/ vilka jag ska satsa på att utveckla vidare. I varje fall är det så för tillfället. Jag är ganska handlingsförlamad vad gäller mitt skrivande just nu.

Jag är också en obotlig tidsoptimist som hela tiden tror att jag kan hinna skriva till flera novelltävlingar än jag kan. Jag känner mig splittrad, dränerad på energi och det känns inte kul längre att skriva.
Jag hade tänkt skicka in till Viljas tävling för lättlästa böcker, men kan inte få till en endaste bra idé. Inte en enda. Det stora problemet är troligen den att man skulle skriva en historia som skulle lämna läsaren med en underbar känsla i kroppen som fick vederbörande att vilja läsa fler böcker!
Och det är svårt, särskilt då jag inte riktigt vet inom vilken genre jag ska skriva. Skräck torde kanske gå bort med de kraven. Humor är alltid svårt att få till. Jag gillar ordlekar och det kanske inte riktigt går att få till med kraven på att texten ska vara lättillgänglig på alla sätt och vis.
Efter att jag hade kollat in deras olika kategorier och vad de skrev om dem började jag ge upp tanken på att vara med i den manustävlingen. Det verkar vara som så att för de böcker som har ett omfång på 20.000 -40.000 tecken (alltså den efterfrågade längden på tävlingshistorierna) så är det främst vardagsnära historier som läsaren kan känna igen sig i som efterfrågas. Att skriva om en rosa drake kanske inte passar in då direkt …
Nu står det inte uttryckligen att det är realistiska historier de söker, men jag tycker mig ändå kunde ana det mellan raderna. Att få till en vardagsdramatisk historia är nog något av det svåraste som finns.

Om jag ska försöka finna något positivt att ta fasta på för tillfället så är det:

1. Det finns fler tävlingar på gång. Väldigt många fram till i slutet av augusti, faktiskt.
2. Jag är inte färdig som författare. Det kan man aldrig bli och jag utvecklas förhoppningsvis vidare. Men allt som jag har skrivit hittills är inte strålande bra. Å andra sidan är det väl så för alla författare? En del författare (och en del regissörer) gör samma historia, om och om igen. Jag försöker i alla fall komma på nytt hela tiden, även om en del teman säkerligen återkommer då och då.

Så, med risk för att släppa upp något ohanterligt så kommer här en uppmaning:
Om någon har läst någon/några av mina noveller och gillat den/dem: skriv gärna det!
Lite uppmuntran skulle vara trevligt ibland! 🙂
Du/ni får gärna komma med konstruktiv kritik, om ni så önskar.
Ni kan mejla mig det om ni vill! 🙂

Jag avslutar det här inlägget med att meddela att jag har hittat en av de försvunna ent-kvinnorna (Sagan om Ringen).

Entkvinna i Linghem

Enkvinna i Linghem 2

6 reaktioner på ”Skriva, eller inte skriva, det är frågan …

 1. Jag förstår din frustration och känner likadant. Viktigt att man hittar några skrivarvänner som man kan få pepp av. Har du någon halvfärdigt, skicka det till mig, jag kanske kan ge dig tips om en fortsättning. Annars kanske du bara ska ta en skrivarledig vecka, njuta av naturen, promenera och göra allt annat än att skriva. Då kan man komma tillbaka med oanad energi!! Jag tror på dig Ylwa, du har gett mig många värdefulla tips och det jag har lästa v dig har haft hög kvalité. Kram

  • Tack Pia!
   Du skriver jättebra och jag tror på dig också. 🙂
   Tyvärr har jag kommit in i en svacka just nu vad gäller skrivandet. Det känns tungt med många idéer och frestande tävlingar, men det blir ändå inget. Jag tror jag har tagit lite för mycket ledigt från skrivandet den senaste tiden och hållit på med mina små plantor istället, och handlat på secondhanden. Det positiva är att ett uppslag till ”Future Library” börjar bildas i mitt huvud, och jag håller på med researchen till ”Vårens novell”. Men jag skippar Viljas tävling för lättläst. Deadline idag och inget har det blivit av det mer än ett planerat inlägg för idag.
   Kram

 2. Ylwa, du skriver JÄTTEBRA!!! Jag menar det verkligen 🙂 Så sluta inte, för Guds skull!

  Jag tror att det där med positiva omdömen, det kommer sällan av sig självt. Min väldigt begränsade erfarenhet är att man måste skicka ut och be om omdömen. Jag har fått några recensioner av olika bokbloggare, men inte en enda av dem var spontan. Jag har skickat min novell och frågat om de vill läsa och recensera.

  Det där med att få brev från läsare, det har jag inte fått. Jag tror att det är väldigt ovanligt, speciellt som respons på e-noveller (det ligger lite i sakens natur att de som läser e-noveller inte skriver brev i samma utsträckning som de som läser pappersböcker). Och kanske är en novell inte tillräckligt lång för att läsare skall sätta sig ned och skriva brev? Det betyder inte att de inte gillar vad du skriver 🙂

  Men du har ju skrivit så många fina noveller att du snart kanske skulle ge ut en egen novellsamling, i pappersformat? Men, även den måste du nog skicka ut för att få recensioner …

  Fortsätt skriva, Ylwa!

  • Tack Håkan!
   Du har säkert rätt i att det är ovanligt med spontana tackbrev. Anledningen till deppigheten var att jag hittade en recension av ”9 vampyrnoveller” där recensenten skrev att den nog passade tonårstjejer bäst. Inget fel på tonårstjejer som läsare, tvärtom! De får gärna läsa mina böcker! 🙂 Frågan är om de hittar dem … Jag vet inte vem personen är som skrev så. Kanske en kille som hade förväntat sig något mer bloddrypande.
   Men man påverkas av vad som skrivs i de där grupperna. Det kan vara både positivt och negativt att vara med i dem. Just nu har jag en liten kris som väl utlöstes för några veckor i samband med att en del avräkningar kom … Helt klart är det min novell ”Drakens eld” som finns med i ”Översinnlig njutning” som jag har tjänat mest på. Tyvärr står den inte ens i mitt eget namn utan under pseudonym (måste hitta en lösning för det någon gång).
   Jag väntar på att din bok ska komma till biblioteket. Jag ser verkligen fram emot att få läsa den! 🙂

 3. Ja du, Ylwa, det är väl sådant som man får acceptera när man släppt sitt verk till offentligheten 😉 Det finns alltid de som tycke rmindr eom det du gör och oftast är det lättare att kritisera än att ge beröm. Märkligt, det där …
  Ser att moin zebra nu finns på 21 bibliotek: http://libris.kb.se/bib/17917377#more_info
  Hoppas att något av dem finns nära dig 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s