Boktips!

Dagens boktips är en spökhistoria. Bokens titel är Vintervålnader och den är skriven av Kate Mosse. Historien utspelar sig i den franska delen av Pyrenéerna under 1928 och 1933.
Freddie Watsons bror George försvinner under Första Världskriget och blir aldrig återfunnen. George var den ende i familjen som brydde sig om och älskade Freddie; båda föräldrarna förhöll sig kalla gentemot sin yngste son. Efter att George har försvunnit, tillsammans med en stor del av sitt regemente, bryter till sist Freddie ihop och hamnar på sanitorium. Efter att föräldrarna har avlidit så börjar Freddie att resa omkring ute på kontinenten för att försöka finna svar på vad som hände hans bror. En vinterdag befinner han sig i Pyrenéerna och råkar ut för en trafikolycka. Han beger sig till fots till den lilla byn Nulle för att hämta hjälp. På vägen dit tycker han sig höra en röst inne i skogen. Väl framme i Nulle han tar in på byns pensionat. Värdinnan bjuder in honom till en fest som ska hållas samma kväll Fête de Saint-Etienne. När han kommer till festen ser han inte värdinnan någonstans, men en mycket vacker ung kvinna som säger att hon heter Fabrissa sitter vid hans bord. De samtalar med varandra och flyr ut i natten tillsammans när en strid bryter ut. Nästa morgon frågar han om Fabrissa, men ingen vet vem hon är och ingen har heller sett Freddie på festen …

Det här är en lagom otäck spökhistoria där jag som läsare anar sanningen långt före huvudkaraktären gör det. Den är en bra skriven historia med ett angeläget budskap. En extra dimension för mig är att den handlar om katarerna nere i södra Europa under medeltiden.
Jag vet inte när jag hörde talas om katarerna första gången, men senast nu i veckan läste jag Pia Lerigons recension http://pialerigon.hemsida24.se/2015/07/04/ljusets-v%C3%A4ktare-av-marie-louise-fritz%C3%A9n-27543186#comments av Ljusets väktare, en roman som handlar om katarerna och det religionskrig som pågick på den tiden inom Europas gränser. Jag hoppas kunde läsa den också någon gång i framtiden.
Vad gäller katarerna allmänt så hade de en dualistisk syn på världen, det vill säga de ansåg att det fanns en ond gud och en god gud. I deras värld var den gud som hade skapat den fysiska världen ond och kallades för Demiurgen. Den högre skaparguden var dock god och stod för andlighet och kärlek. De var kända för att vara kärleksfulla och vänliga och de utförde ett omfattande socialt arbete i de delar av Frankrike och Italien som de främst levde i. Stora delar av adeln i Languedoc i södra Frankrike var anhängare av katarismen. Naturligtvis kunde inte katolska kyrkan tolerera dem och man började att förfölja katarerna, ja, man till och med utplånade dem från jordens yta till sist. Ordet ”kättare” har sitt ursprung i ordet ”katar” som betyder ungefär ”ren” eller ”renlärig”. (Inom teaterns värld talar man om katharsis som betyder ungefär ”själens rening”.)
Tack vare Kate Mosses roman så har jag nu fått ytterligare en pusselbit i historien om katarerna.

En annan sak som jag gillar med Vintervålnader är de vackra illustrationerna av Brian Gallagher. Det är trevligt med illustrationer även i skönlitterära böcker som riktar sig till vuxna då och då! 🙂

Mitt betyg blir:
YYYYy

IMG0389A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s