Boktips!

Idag har jag ett lättläst boktips nämligen Johan Werkmästers Stora boken om En naken karl med illustrationer av Boel Werner. Jag läste den här boken efter ett tips från författaren och storytellern Christina Claesson när jag efterlyste lättlästa böcker att läsa inför Vilja förlags manustävling i våras som gick ut på att skriva lättlästa böcker. Nu blev det inget bidrag till tävlingen för min del, men det var ändå intressant att läsa ett par lättlästa böcker och fundera över skillnaden mellan ‘vanligt’ författande och att skriva lättlästa böcker.

Stora boken om En naken karl är en samlingsvolym med fyra berättelser om Herr Assar Jansson och fröken Klara Lasker, två helt vanliga människor som blir kära i varandra på ålderns höst:

En naken karl
En naken karl i Paris
En naken karl firar jul
En naken karl bjuder på middag.

Herr Assar Jansson och fröken Klara Lasker har bott grannar i 30 år i samma hyreshus. De har samtalat ibland över en fika, men inte varit några närmare vänner. Men en kväll äter herr Assar Jansson räkor och när han efter duschen ska slänga räkorna i sopnedkastet så går dörren igen och han är utelåst. Så han ringer i sin nöd på fröken Klara Laskers dörr och det är upptakten på en kärlekshistoria dem emellan. I uppföljarna åker de bland annat till Paris och firar jul hos fröken Laskers släkt i Falun. Och var än Herr Assar Jansson är så blir han pinsamt naken i någon scen …

Johan Werkmäster berättar i boken att han skrev En naken karl till en romantävling som LL-förlaget utlyste för en del år sedan. En naken karl-serien räknas som klassiker inom den lättlästa litteraturen.
De fina och humoristiska illustrationerna är gjorda av Boel Werner och tillför ytterligare en dimension till böckerna. Det slår mig när jag ser dem hur sällsynt det är med illustrationer i skönlitteratur som vänder sig till vuxna, vilket faktiskt är ganska synd, för det ger som sagt ytterligare dimensioner till texten. Jag har bara stött på illustrationer i en del klassiker och kåserisamlingar tidigare, förutom i spökhistorien Vintervålnader av Kate Mosse som jag tipsade om i helgen som gick.

Det ska tydligen finnas ytterligare en del i bokserien som har titeln En naken karl blir söt och som handlar om att Herr Assar Jansson får diabetes. Den ingår dock inte i den här samlingsvolymen.

Vad är då skillnaden mellan lättläst och ‘vanligt’ författande (i alla fall utifrån det här exemplet).
Meningarna är inte så långa och texten innehåller inga svåra ord. Fakta förklaras lite kort på en del ställen, till exempel att baguetter är långa, franska bröd. Men språket är inte fullt så enkelt som jag inbillade mig innan jag läste boken.
Jag förstod senare att det finns olika nivåer av lättläst beroende på målgruppen(barn, invandrare, personer med psykiska funktionshinder, äldre). Vilja förlag skrev dock inte ut vilken målgrupp de hade tänkt sig vad gällde tävlingen, något som nog var en anledning till att jag inte fick ihop något bidrag.

Mitt betyg till Stora boken om En naken karl blir:

YYYYy

IMG0192A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s