Boktips!

Jag fortsätter med att lägga upp några av de boktips/bokrecensioner som har blivit liggande sedan i våras.

Man kanske skulle kunna beskriva dagens boktips Ur varselklotet. Illustrerade sägner ur Slingans landskap 1984-1994 av Simon Stålenhag som minnet av en tid som aldrig har funnits.
För det här är en väldigt speciell science fiction-bok. Bokens illustrationer är i det närmaste fotografiska i sitt utförande. Miljöerna känns bekanta med gamla bilar från 1900-talets senare decennier; gatlyktor som lyser upp en Konsumbutik i ett bostadsområde en vinterkväll; en glassbil på en väg, skogar och fält, men ändå inte för här finns både robotar, tidsmaskiner och köttätande dinosaurier.
Bokens text är fragmentarisk, men texterna bildar tillsammans ett större mönster när man läser boken. Karaktärer figurerar ibland i mer än en text, men det går inte att kalla Ur varselklotet varken för en novellsamling eller en roman. Den är något helt eget. Vad som verkar vara tekniska faktablad till de fantastiska maskiner som finns i boken blandas med vad som verkar vara barndomsminnen hos författaren tillika illustratören Simon Stålenhag. Det känns så äkta att jag börjar undra om det inte har funnits ett hemligt projekt under 1980-och 1990-talet på Norra Mälaröarna!

Det här är en helt fantastisk bok som inte liknar något annat som jag tidigare har läst! Illustrationerna är som levande och historierna känns trovärdiga trots sitt fantastiska innehåll.

Litet minus dock för formatet. Det här är ingen bok man kan ligga på rygg i sängen och läsa. Till det är en alltför otymplig.Texterna är också så oerhört koncentrerade att de ibland blir svårlästa, särskilt de som går in på de tekniska detaljerna för maskiner som inte finns. Några av dessa stycken blir jag uppriktigt sagt trött i huvudet av att läsa.
Men de historier som jag får berättat på andra ställen gör det ändå väl värt att läsa hela boken för här finns bland annat historier om ett par tvillingar som byter kropp, en flicka som självantänder efter att ha ätit alltför ensidig kost och en glassbil som attackeras av hungriga dinosaurier. En del av Ur varselklotet utspelar sig i USA. Den biten är lite mer actionbetonad än de historier som utspelar sig i Sverige. Dessa har ett lite mer lågmält tilltal.

Mitt betyg blir:

YYYYY

IMG0245A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s