Filmtips!

I fredags lämnade jag tillbaka det sista sommarlånet på mitt lokala bibliotek. En av de böcker som jag hade reserverat hade också kommit in, en bok som jag länge har sett fram emot att få läsa. När jag ändå var där så tog jag en extra sväng för att se om det fanns ytterligare något som jag kunde tänka mig att låna, och fick då syn på DVD-rondellen. Jag har lånat filmer förr på biblioteket, men det är inte något som sker jätteofta om jag uttrycker mig så. Men i fredags fick jag i alla fall syn på två stycken filmer jag kunde tänka mig att låna: Sommar i Mumindalen och The Maze Runner. Det är två mycket olika filmer kan man lugnt säga. Idag tänkte jag skriva lite om vad jag tyckte om Sommar i Mumindalen.

Som så många andra så tycker jag om berättelserna om mumintrollen. När jag var barn lästes det högt ur dem för mig och min yngre bror, och jag fick även någon seriealbumsvariant som barn. Jag har sett dem som TV-teater för barn och som adventskalender, så även om jag inte själv har fått några barn så behöver jag en dos mumintroll, Lilla My och Snusmumriken då och då. Filmomslaget visade Too-ticki, Lilla My och Mumintrollet och verkade vara ur en film som jag inte hade sett tidigare. Stilen på omslaget verkade vara gjort av det japanska bolag som gjorde TV-serien som SVT:s Barnkanalen visade för några år sedan och som jag gillade. Nu visade det sig att DVD:n inte alls innehöll någon film utan tre avsnitt av TV-serien samt ett extraavsnitt ur TV-serien så jag blev lite besviken, särskilt då extraavsnittet var mittenepisoden av när familjen sätter tropiska frön och Mumindalen förvandlas till en djungel. Genom att göra på det här sättet antar jag att man försäkrar sig om att få sälja fler DVD:er då barnen vill se även de andra avsnitten och kommer att tjata på föräldrarna tills de får sin vilja igenom. (Det är ett bra tag sedan Barnkanalen visade TV-serien senast nu. Kanske har de inte rättigheterna kvar längre.)

Avsnitten är som vanligt charmiga och jag känner att jag gärna skulle vilja bo i ett tornliknande muminhus i en vacker dal omgiven av goda vänner. Okej, där finns Stinky också, men han är egentligen en mycket oförarglig skurkfigur vars påhitt mest är komiska och som oftast slår tillbaka på honom själv.

Men bäst av allt är musiken i den här TV-serien! En låt innan avsnittet börjar, en slags vinjettmusik med temasång (så kallas det om jag har tolkat Wikipedia rätt), en annan efter det har slutat medan eftertexterna rullar. Det är den typen av musik som lätt fastnar och som man sedan går och nynnar på! 🙂

Mitt betyg blir:

YYYY

PS. Ett lite underligt sammanträffande var att jag bestämde mig för att se den till middagen på söndagen, omedveten om att den 9 augusti var Tove Janssons födelsedag. När uppgiften dök upp på fejan kändes det som en lite vänlig blinkning från ‘muminmamman’! Om hon hade levt idag skulle hon ha varit 101 år 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s