Pareidolia -ett intressant fenomen

För några år sedan var jag inneboende hos en vän i Stockholm. En kväll så fick jag syn på ett tomteansikte i ett av badlakanen. Jag ropade på min kompis och han såg också ‘tomteansiktet’. Tyvärr hade jag ingen kamera vid det tillfället så jag kunde aldrig föreviga det hela.

En annan händelse var en kyrka under en resa till Leningrad (S:t Petersburg idag) 1988. Vi besökte bland annat en kyrka med djävulsansikten i stenen uppe i taket på ett ställe. Tyvärr var inte fotografering tillåten därinne har jag för mig så jag har inga bilder på det heller, men jag och en klasskompis fick en minst sagt omskakande upplevelse(för de flesta besökare såg inte upp i taket just där och missade det troligen)! Även om stenen troligen var helt naturlig, så hamnade den kanske den inte där av en slump. Kanske var det någons sätt att visa vad man tyckte om Sovjetunionens åtminstone officiella avståndstagande från religion?

Det här fenomenet kallas tydligen för pareidolia. Begreppet ska ha myntats 1994 av en Steven Goldstein. Det innebär att vi tycker oss se djur eller ansikten i molnformationer, i lövverk, stenar med mera. Det tros bero på att vi är programmerade för att söka efter ansikten i mönster även om de är helt slumpmässiga. Förutom bilder gäller det också för ljud där vi söker efter något bekant.

Läs mer på till exempel:
http://willardghost.com/?content=information
https://en.wikipedia.org/wiki/Pareidolia

Det så kallade Rorscach-testet som används för att utröna en persons mentala hälsa bygger på pareidolia. En del ifrågasätter dess vetenskaplighet dock.

Jag finner det i alla fall vara väldigt intressant, och det finns en hel del intressanta fall när man verkligen kan undra vad det är fråga om! Kan det verkligen bara handla om en ren slump?

Här följer några egna bilder på egendomligheter (för numera har jag en mobilkamera!).

En demon med fladdermus- eller musdrag i ett underlakan?

IMG0323A

IMG0324A

Är detta en svamp eller en zombiehjärna? ( I verkligheten var den ännu mer hjärnlik. Tyvärr ger inte kameran den rättvisa.)

IMG0338A

Det här ansiktet såg jag på en Nettokasse i badrummet i morse!

IMG0450A

Och även det här:
IMG0452A

Länkar till några andra intressanta bilder:

http://www.fiboni.com/2013/09/pareidolia-illusions-at-their-best/

Och en bild som spreds som en löpeld på bland annat Facebook:
http://thecelestialconvergence.blogspot.se/2013/03/signs-in-heavens-stunning-cloud-angel.html

Ha en skön söndag! 🙂

3 reaktioner på ”Pareidolia -ett intressant fenomen

  1. Jag är dålig på att se sånt där. Tänker väl inte på det att kanske jesus kan dyka upp i kaffekoppen. Men bilderna jag klickade in på var interesting. / xseb

  2. Jag fick lära mig att det har med vårt sätt att vilja förstå världen, i detta fall förklarat genom gestaltpsykologin. Intressant hur som helst. Jag ser ansikten överallt. I tapetmönster, grus, you name it!

    • Jag tror det finns många förklaringar till fenomenet pareidolia. Jag skrev ihop ett mycket kort sammandrag utifrån vad som stod på olika sidor på nätet. En förklaring har säkert med överlevnad att göra; att känna igen vilka medlemmar som ingår i ens flock samt känna igen olika sorters djur så man vet vilka som är farliga. Jag tror att vårt sökande efter tecken i naturen också hänger ihop med det och vår önskan att försöka förutsäga framtiden. Allt handlar om gamla nedärvda funktioner som få av oss har någon större nytta av idag. Jag ser ofta också intressanta saker som jag fascineras av (som synes). 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s