Filmtips!

I slutet av förra veckan lånade jag ytterligare en film på biblioteket. Den här gången var det fråga om en av vårens mest omtalade filmer, nämligen Cirkeln. Filmen är baserad på Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs populära trilogi om några tonåringar som upptäckter att de är födda till häxor.

Ungdomarna går på gymnasiet i den lilla bruksorten Engelsfors. Eller kanske ska man säga den före detta bruksorten Engelsfors för så mycket liv och framtidstro finns det inte längre i samhället. De som har fått möjligheten att dra därifrån har gjort det, precis som det förhåller sig verkligheten på många ställen runt om i landet när fabriker eller gruvor läggs ner.

Filmen börjar med att en ung kille, Elias, begår självmord på en av skolans toaletter strax efter att han har talat med skolans kvinnliga rektor, Adriana Lopez. Han hittas av två andra elever på skolan, Linnéa och Minoo. Snart börjar fler mystiska saker hända och sex tjejer får reda på att de är ”De utvalda” som ska besegra demonerna och rädda världen. Kommer de att lyckas?

Jag läste böckerna för några år sedan och tyckte att de var sådär. Visst var de spännande och bra skrivna, men om man som jag har erfarenhet av verkliga övernaturligheter (och det finns de som har varit med om betydligt mer saker än jag) så känns böcker av det här slaget ibland lite banala, rent ut sagt larviga, men samtidigt mycket farliga. För tonåren är en farlig tid. Det är då vi söker en identitet och testar olika saker som droger, sex och magi. Kanske inte alla testar allt eller i varje fall i den ordningen, men att många experimenterar med magi och liknande under de här åren är ett faktum. (Det baserar jag på egen erfarenhet, och jag var långt ifrån ensam om den erfarenheten heller.) Det är dock ett faktum som som många inte gärna talar om, kanske till och med har glömt bort eller förnekar när de har blivit vuxna. (Nästan samtliga fester och sammankomster när jag var i tonåren slutade med att folk kom in på övernaturligheter frampå småtimmarna så det är en stor del av befolkningen som har förträngt sina erfarenheter av det här slaget, skulle jag tro.) I vår sekulariserade tid så tas inte sådana här saker på allvar utan ses som fantasier eller tecken på psykisk ohälsa, något som kan ställa till det en hel del för människor som förnimmer mer av verkligheten än andra.
Nåväl. Jag lämnar nu det här ämnet, i varje fall för den här gången, även om det finns mycket mer att säga om det.

Min övriga kritik mot böckerna är att en grupp på sex ungdomar egentligen är alldeles för många huvudkaraktärer i en bok, särskilt med tanke på att det även vimlade av bikaraktärer i boktrilogin. Fördelen är förstås att man får med så många olika typer av personligheter som möjligt.
Nackdelen är att böckerna är (i mitt tycke) alldeles för tjocka och att det ibland är svårt att hålla reda på alla karaktärer.
Och sedan känns det här med Jordens Undergång igen från åtskilliga främst amerikanska filmer och TV-serier och det finns alltid någon eller några utvalda som ska rädda övriga (naturligtvis omedvetna) planetinvånare från att förintas. Tja, det är nog lättare att stoppa Jordens Undergång än att rädda Engelsfors från förgängelsen tycks det mig som i alla fall …

I filmen har man strukit några av bokens karaktärer dock. Om det är ett bra beslut eller ej kommer att visa sig i de följande filmerna (som jag antar är på gång). Men det gör i alla fall att filmen är mer rak i sitt berättande än boken.

Benny Andersson har gjort musiken och även varit med och producerat filmen. Det är snyggt och proffsigt gjort hela paketet med bra skådespelare.

Jag tycker ändå att filmen i det stora hela följer böckerna ganska väl, även om vi inte lär känna karaktärerna lika väl som i böckerna förstås. Jag tror att man bör ha läst böckerna för att få ut mesta möjliga av filmen för filmens dryga två timmar ger mest ett smakprov på ”det engelsforska universumet”. Det är även positivt att huvudkaraktärerna är unga tjejer som är mer komplicerade än vad de ofta får vara i film. De har både bra och dåliga sidor. Världen är inte bara svart eller vit; den har gråskalor och färger i den här filmen också.

På i det stora hela så gillar jag filmen (och böckerna är som sagt ganska hyfsade de också och jag skulle nog ge dem 4 Y). Även om det har gått några decennier sedan jag var i tonåren så kan jag känna igen mig i ungdomarnas olika livssituationer med mobbning, utanförskap, önskan att vara populär, olycklig kärlek och föräldrar som kanske menar väl men det blir fel ändå, fester som spårar ur och så vidare. Jag tror att igenkänningsfaktorn är hög hos de flesta som ser filmen (eller läser böckerna).

Mitt betyg till Cirkeln blir:

YYYYy

4 reaktioner på ”Filmtips!

  1. Tack för fint filmtips. Skulle kanske vara nåt att se tillsammans med min trettonårige son. Instämmer i det du skrev om övernaturliga upplevelser. Jag känner (hör) periodvis i livet av ”ting” och har märkliga möten med djur. Det här är ett av mina hjärteämnen och precis som du skrev så har de flesta i unga år experimenterat (anden i glaset, damen i spegeln osv) och jag minns också historier som berättades på småtimmarna. Många är nog rädda att verka flummiga och knasiga så de pratar inte om det.

  2. Good morning kl 0540. Jag vet att äldsta dottern sett filmen och läst böcker. Hon gillade dem. Men jag håller med dig. Kanfske man är lite för gammal för just den typen av filmer. Gammal? Bejesus man börjar bli gammal. Help!
    Good friday to ya lassi.
    /xseb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s