Teknisk timeout

För några veckor sedan kom jag, som några av er kanske minns, inte in på min dator längre. Jag var utelåst från den tills jag via bibliotekets dator kom fram till vad som var fel och hur det kunde lösas. Men det var enbart det första teknikstrulet.
Bilens bensintank läcker och måste bytas. Sedan måste han (för det är definitivt en han)besiktigas om.
Nu i helgen kom nästa teknikproblem när TV:n gav upp. Det har varit på väg länge så det var inte direkt någon överraskning, inte med tanke på att TV:n nog var en 18 år gammal sådär och brukade roa sig med att slå av och på sig själv efter att vi hade satt på den. Till sist sattes den på på morgonen och fick stå på hela dagen för att vi skulle slippa att den började om med av- och påstängningar när någon faktiskt inte ville missa ett TV-program.
Så nu vi får klara oss utan för det finns inga pengar till någon ny för tillfället och att susa omkring på vägarna med en bil med läckande bensintank är nog i vilket fall något man bör undvika i det längsta.
Nyheter hämtas för tillfället in via datorn, radion och tidningar. Det fungerar bra. Böcker, veckotidningar och gamla serietidningar finns ju också att läsa.
Och nu kommer det egendomliga: jag saknar inte TV:n det minsta! Det gjorde jag sällan under de år när jag gick på teaterlinje i Örebro heller, trots att jag sedan barnsben har varit van vid TV. Under de åren läste jag, förutom teatermanus förstås, mängder av romaner, noveller och dikter. Jag umgicks med vänner, gick på teatern (inte fullt så mycket som jag kunde ha gjort tyvärr då teaterelever fick gratis biljetter mot uppvisande av ett kort vi fick på utbildningen) samt gjorde en hel del andliga övningar.
Utvecklingen verkar att bli en liknande den här gången; att jag börjar jobba med det andliga igen för att läka själsliga sår och gå vidare i livet.

Redan när datorn låste mig ute för några veckor sedan fick jag en möjlighet att reflektera över mitt skrivande. Som jag har skrivit om här på bloggen så har jag haft problem med att skriva i år. En utlovad science fiction-serie har inte blivit av; jag har inte blivit klar med bidrag till flera skrivtävlingar och de bidrag som har kommit iväg har inte blivit några succéer. Efter en noggrann analys av vad som har hänt så kom jag fram till att det var den andliga biten som saknades i de flesta av de historier som jag har skrivit det senaste året. Jag har skrivit för att ‘marknadsföra’ mitt skrivande, inte för att jag har tyckt att det var kul. Tävlingsmänniskan vaknade i mig och när jag inte lyckades så kände jag mig väldigt misslyckad.
Men nu när jag har varit ärlig mot mig själv så vet jag då att jag har skrivit fel typ av historier. Jag har alltid sett mig som en fantastikförfattare, men vad jag är intresserad av är nog mer något som jag kallar ”andlig fiktion”. Det är något som är besläktat med folksagor, men utan att i egentlig mening vara det (till exempel Den visa. De noveller som jag har haft framgång med har ofta haft sin grund i mina egna erfarenheter och ett budskap. Flera av historierna jag har skrivit i år har saknat en själ så att säga. De har inte varit balanserade heller.
En annan sak är att det känns som om jag håller på att växa ifrån fantastiken. Mycket skräck som jag har läst de senaste åren är ur vissa aspekter ganska egendomlig, även om författarna är skickliga på att bygga upp en berättelse och har ett bra språk. De är uppenbart påverkade av film, TV och en del har läst gammal folklore, men de saknar djupare kunskaper om de områden som de rör sig i utkanterna av. Det är en sak att skriva om demoner, en annan att stå öga mot öga med en så att säga (vilket jag har gjort). Verkligheten överträffar dikten när det gäller såna här saker.
Fantasygenrens historier har en tendens att likna varandra, även om det givetvis finns undantag. Folksagor, sägner och andra former av berättelser till exempel många myter berättar om vad det innebär att vara människa, ofta genom symbolik. Idag verkar mycket av fantastiken ha blivit en verklighetsflykt. Inget fel på underhållning som sådant, och var och en får göra vad den vill med sin tid, men fler borde söka efter vad de gamla berättelserna handlar om på djupet.
Återstår science fiction då. Genren har börjat få lite upprättelse nu och ses inte enbart som flum längre. Science fiction-genren är bred och den enda som har verkligen har visioner om framtiden, oavsett om de är dystopiska eller utopiska. I den här genren finns möjligheten att i fantasin testa vad framtiden kan tänkas bära i sitt sköte. Det går inte att komma ifrån att science fiction-författare sedan genren uppkomst har varit kusligt profetiska i många fall. Samtidigt är det svårt att avgöra om den tekniska utvecklingen skulle ha tagit den riktning den har tagit om det inte hade varit för en del författares visioner. (Roboten verkar förresten vara en sentida ättling till Golem, den medeltida legend om en människoliknande varelse av lera som genom att ett tecken för liv ritades i dess panna fick liv.)
Ironiskt nog har jag skrivit dåligt med science fiction trots att det är där som jag har fått mina mer speciella idéer. Det kanske är dags att börja arbeta med de här novellerna istället för att slösa bort tiden på genrer som jag ur vissa aspekter har tröttnat på, både vad gäller att läsa och skriva.

I lördags så var jag på secondhandbutiken igen. De hade miljödag och 25% på allt. Till min stora glädje hittade jag ett par intressanta böcker! Samtliga inom det andliga området (vilket inte tillhör det vanligaste utbudet där).
För 49 kronor fick jag 2 st påsar med pärlor, Angela Donovans Önskan. Så här kan dina drömmar bli verklighet, Benny Rosenqvist och Ingrid Carlqvists En resa i min själ och Maria Ulander 1001 drömmar. Ett lexikon från A till Ö. Andliga böcker var något av det första som rök när min livssituation förändrades drastiskt ur vissa perspektiv för några år sedan. Några nya har jag kunnat låna på biblioteket ibland, men det har inte blivit många de senaste åren. Jag har försökt bli av med vissa själsliga sår, men utan att lyckas. Jag har också haft vissa funderingar, men behövde få det mer bekräftat samt tips på hur jag skulle kunna gå tillväga. Nu har jag nästan kommit igen Önskan. Så här kan dina drömmar bli verklighet och insett att universum måste ha hört min önskan fast jag inte har uttalat den högt. Jag tycker mig även ha sett boken tidigare. För några år sedan var jag med i en bokklubb som var specialiserad på andliga böcker, men gick ur den, troligen samma månad som jag annars skulle ha fått den här boken som månadserbjudande. Antagligen såg jag den i den sista medlemstidningen jag fick. Så trots att det tog lite längre tid så kom den trots allt i min ägo till sist! 🙂

Ytterligare ett tecken på att jag bör gå en mer andlig väg kom imorse när en skrivarvän berättade att hon hade lagt upp en ny blogg med andlig inriktning https://theflyinganddivingsparrow.wordpress.com/. Jag har funderat på att starta en ny blogg då den här i första hand ska handla om skrivande och i synnerhet då mitt eget.
Så nu börjar jag planera för min nya blogg samt för den inriktning mitt skrivande ska ha i framtiden.
Det känns rätt så nervöst, men ändå mycket bra! 🙂

IMG0672A

2 reaktioner på ”Teknisk timeout

  1. Teknik är skit, man fattar ingenting och ibland brukar jag helt enkelt dra ur kontakten för att börja om. Visst är det så att man måste skriva det man tycker om, det är anledningen till att jag slutade skicka in till tävlingar där allt var bestämt innan. Jag skriver hellre något kort på bloggen!

    • Ja, skrivartävlingar av olika slag är på gott och ont. Jag kommer att bli betydligt mer selektiv i framtiden och skriva mer på mitt eget projekt som jag tror på. Och så ser jag fram emot att starta upp en blogg till! 🙂 Vem vet, kanske kommer det också att bli en bok i framtiden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s