Filmtips!

Förr brukade jag köpa ganska mycket film, men på grund av min livssituation och på den en följande knaper ekonomi så har det inte blivit många filmer köpta de senaste åren. Inte heller ha det blivit några biobesök. Den senaste filmen jag såg på bio var dokumentären om Olof Palme. Jag hade vunnit en biobiljett till valfri film hos en tidigare arbetsgivare och den skulle snart vara ogiltig så jag hade bråttom att utnyttja den. Dokumentären var mycket bra i alla fall (se där! Jag fick med ett filmtips i filmtipset! 🙂 ).
Men det har gjort att jag har fått avstå att se de senaste filmerna när de är nya. Streamad film har jag varken pengar eller lämplig teknik till. Datorn fungerar bra till mejl, Facebook och skrivande, men är inte speciellt bra att se film eller TV på. Det blir ryckigt och den låser sig ofta. Inget njutbart att titta på således.
Så jag har varit hänvisad till TV. Förr eller senare visas de flesta filmer där, dock brukar det ta några år.
I somras sände någon av de svenska TV-kanalerna The Hobbit. En oväntad resa. På grund av all reklam som klämdes in i filmen så blev den åtskilligt längre och jag somnade till sist i någon reklampaus och vaknade inte förrän mot slutet av filmen. (Reklam har gjort att jag har missat åtskilliga slut på TV-serier och stora bitar av filmer. Personer som har svårt för att sova borde testa att ha en av reklamkanalerna på. Det slår alla kemiska sömnmedel med hästlängder!)
I våras upptäckte jag så att man kunde låna dvd-filmer på biblioteket. Det var i och för sig ingen nyhet för det hade jag känt till redan innan och nyttjat ett par gånger tidigare, men det var första gången jag blev varse att det faktiskt gick att få låna hyfsat nya filmer (dock är det ett mycket begränsat utbud som finns). Sedan i somras har jag lånat filmer som The Maze Runner, Catching Fire och Divergent. (Jag har ännu inte tagit upp en del av dem som Filmtips! på grund av att jag helt enkelt inte har hunnit. Men det kommer! Jag har skrivit anteckningar!)
I torsdags så slog det mig att det kanske gick att låna The Hobbit. En oväntad resa. Och redan i fredags kom ett meddelande om att filmen hade kommit till mitt närbibliotek! Jag kunde inte hålla mig utan gick och lånade den direkt, och strax efter nio på kvällen hade jag sett den klart! (Ska nog se den en gång till innan jag lämnar tillbaka den.)
Jag minns att den debatterades en hel del både innan den kom och även efteråt. Gick det att göra en trilogi av en barnbok? En del recensenter gav den till och med 1:or i betyg av fem möjliga! Den kallades händelselös, tråkig och alldeles för lång samt mycket annat. Många gillade den också, men det verkade som om de negativa rösterna övervägde.
Jag ska ärligt säga att jag inte mindes så mycket av när jag försökte se den på TV i somras, även om jag när jag såg filmen i fredags insåg att jag måste ha sett mer av den än jag trodde innan jag somnade. Dock visade det sig att jag hade sovit mig igenom deras möte med vättarna inne i berget och Bilbos möte med Gollum, inte helt ointressanta delar av filmen, om man säger så.

Så vad tycker då jag om The Hobbit. En oväntad resa?
Jag tycker att den var jättebra! 🙂 Jag gillade Peter Jacksons tolkning av Sagan om Ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst trots att jag aldrig har orkat ta mig igenom Tolkiens böcker (med undantag för Bilbo för den har jag faktiskt läst även om det är många år sedan och jag har glömt bort det mesta som hände i den) och då har jag gjort ett flertal försök. Troligtvis beror det på att Tolkien inte är speciellt rak i sitt berättande utan gör en hel del utvikningar med Tom Bombadill och Vårens fru(?), kummelgastar och en del annat. Någonstans där brukar jag tröttna på det hela och lägga bort boken. Jackson är betydligt mer rak i sitt berättande något som jag uppskattar. 🙂 (Även om jag givetvis är tacksam för att Tolkien kom på historien.)

Precis som i Sagan om Ringen och dess båda efterföljare så är det vackra vyer, härlig musik, fina specialeffekter och bra skådespelare!
Det som drog ner min upplevelse i fredags var att jag tvingades se den på datorn då TV:n ju gav upp för en dryg vecka sedan. Fördelen var att jag kunde ha hörlurar på mig så jag inte störde någon annan. 🙂

Jag ser fram emot att se fortsättningen på Bilbos äventyr! 🙂

Mitt betyg blir:

YYYYy

5 reaktioner på ”Filmtips!

  1. När jag såg den första ”sagan om ringen” filmerna så blev jag helt trött. visst, jätte mycket bra effekter mm, men det var ingen film för mig. Att i slutet få reda på att det inte var ett slut utan att det skulle komma fler gjorde mig helt matt. Film nr 2 i serien är bara en utdragen vandring som inte ger mycket när slutet kom så suckade jag bara för nu visste jag att jag skulle behöva se ännu en där slutet förhoppningsvis var med. Thank god there was an end. Nora älskar ” sagan om ringen -filmerna eller ska jag säga Orlando Bloom och Viggo Mortensen.
    The Hobbit har hon också sett men den har jag bare sett bitar ur när hon kollat.

  2. Förtal…jag gillar filmerna för att de är så välgjorda, med mycket bra mask och effekter. Handlingen som bara sveper med en bort. Både ”Sagan om ringen” och ”Hobbit” filmerna är skit bra. Sen är det väl gulligt med lite ögonfröjd också ; ) håller med dig Ylwa.
    Kram från Nora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s