Filmtips!

Är en författares verk på något sätt heligt i den bemärkelsen att en filmskapare inte får göra alltför stora ändringar? (Eller får en annan författare skriva en fortsättning på älskade böcker? Kanske inte exakt samma sak, men en frågeställningen är ungefär densamma.)
Frågan är ständigt aktuell och några av de filmer som har varit mest omdiskuterade de senaste åren är Peter Jacksons filmatiseringar av Sagan om Ringen, Sagan om de två tornen, Sagan om konungens återkomst samt de tre The Hobbit-filmerna.
En del av mina vänner som har älskat böckerna är inte så förtjusta i filmerna: ”det är bra filmer, men det är inte Tolkien”, brukar det heta.
Andra älskar både böckerna och filmerna.
Jag, som aldrig har orkat ta mig igenom böckerna (som jag har nämnt tidigare) älskar filmerna!Filmiskt berättande, liksom det muntliga berättandet, är ofta mer rakt i sitt berättande än vad många litterära verk är som kan ha onödigt tillkrånglade intriger och översvämmas av detaljer.
Och det är det som har varit mitt stora problem med Tolkiens böcker, att han berättar i kringilikrokar. När Frodo och company möter Tom Bombadill och sedan hamnar hos kummelgastarna är just en sådan sak. Historien går runt i cirklar, på mer än ett sätt …
För trots att Tom Bombadill har föregångare inom mytologin så orkar jag inte med honom. Jag har försökt! Många gånger!

Vad har nu det här med dagens filmtips, The Hobbit: Smaugs ödemark, att göra? Jo, här finns en hel del förändringar. Till exempel dyker Legolas upp här som son till alvkungen Thranduil. Att Legolas skulle vara med ryktades det om väldigt tidigt i planeringen inför filmerna så den förändringen kände jag till. Men kärlekshistorien mellan älvan Tauriel och dvärgen Kili är ytterligare än av de förändringar som Jackson tycks ha gjort för jag har inget minne av att den fanns med i Bilbo (fast det är nog minst trettio år sedan jag läste den så jag är inte säker på så mycket vad gäller handlingen förutom att det fanns 1st hobbit, 1 st trollkarl, ett antal dvärgar samt 1st drake med i den) och jag har kollat i en serieroman som gjordes på Bilbo på 1990-talet och den verkar inte finnas med där heller så då är det nog Peter Jacksons påhitt. För bristen på kvinnor i böckerna är nästan skriande tom. (Ändringarna som gjordes i Sagan om Ringen-filmerna så kvinnofigurerna fick större roller än i böckerna är ytterligare en sak som retar många ‘rättrogna’ Tolkienläsare, även de som påstår sig vara för jämlikhet mellan könen i många andra fall.)
I alla fall, jag gillar kärlekshistorien! 🙂
Berättelsen blir lite mänskligare, lite mer levande tack vare den.

På DVD-omslaget har filmen klassificerats som komedi och det håller jag däremot inte med om(kanske skrevs baksidestext med mera av en ‘rättrogen’ Tolkienläsare som inte gillade filmen?). Det finns en och annan rolig scen i den, till exempel delar av deras färd utför en flod och vattenfall i tunnor, men mest av allt så är det fråga om action, men i betydelsen fantasyäventyr.
Trots vissa ovan nämnda ändringar så verkar det i alla fall som Peter Jackson följer boken ganska väl i övrigt, även om jag är lite osäker på hur det förhåller sig med Gandalfs äventyr i Dol Guldur.

Det här är en perfekt filmserie att se omkring jul, skulle i alla fall jag tro. Spännande handling, vackra vyer och duktiga skådespelare. En riktig familjefilm om man har lite äldre barn (rekommenderas från 11 år). 🙂

Mitt betyg blir:

YYYYy

PS. Filmen inleds med att Thorin Ekensköld kommer till Bri. I filmens inledning syns en man som kommer från vänster och passerar tät förbi kameran, ätandes på ett äpple (tror jag). Det ser ut att vara Peter Jackson! Jag är inte säker till hundra procent, men han brukar ibland, precis som Alfred Hitchcock, dyka upp som statist i sina egna filmer.

2 reaktioner på ”Filmtips!

  1. Om jag hade haft den stora förmånen att få filmatisera Sagan-trilogin hade jag nog svävat ut, precis lika mycket som dom har gjort. Det måste vara en underbar utmaning att skapa alla miljöerna och det kan aldrig bli som i boken. I boken skapar läsaren sina egna miljöer, även om författaren varit superduktig på att beskriva allt så finn det ändå plats för en viss fantasi. Jag har inte läst böckerna men jag har sett filmerna, 2 ggr!

    • Jag har sett Sagan om Ringen-filmerna åtskilliga gånger och The Hobbit-filmerna såg jag alla två gånger på en vecka innan jag var tvungen att lämna tillbaka dem! Jag tycker att de här tolkningarna är fantastiska helt enkelt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s