Filmtips!

Dagens filmtips är som nog många redan har gissat The Hobbit: Femhäraslaget eftersom den är den avslutande filmen i Peter Jacksons The Hobbit-trilogi och att jag har tipsat om de två föregående tidigare. Det är i den här filmen som vi får veta om dvärgarna kommer lyckas att ta tillbaka Ensamma Berget från draken Smaug; vad som kommer att ske med Sjöstaden, orcherna, Tauriel och Kilis kärlekshistoria och alla de andra som befolkar Midgård.

Flera gånger när jag såg Sagan om Ringen-filmerna så kände jag en stor tacksamhet att det inte var fråga om luktfilm, och det gäller även för The Hobbit-filmerna! 😀
Förutom en färden i vintunnor utför floden i The Hobbit: Smaugs ödemark så har det varken förekommit bad eller tvätt. Okej, skinnkläder är ganska lätta att underhålla, men om man står, går och sover i sådana under flera månader så måste det till sist kännas på långt håll när man kommer! (Kanske är det förklaringen till att det förekommer så få kvinnor i berättelserna, de flesta håller för näsorna och flyr när hjältarna kommer? 😉 )
Skämt åsido, vi ska nog vara glada för att film är ett medium för syn och hörsel för jag har ingen lust att veta vad orcher kan lukta som … 😛

En annan sak jag har tänkt på när jag har sett The Hobbit-filmerna är att det är knepigt att dölja att tiden har gått sedan Sagan om Ringen-filmerna kom.
I början av The Hobbit: En oväntad resa har man försökt få Gandalf att se yngre ut genom att ge honom mörkare hår och skägg. Effekten blev dock precis tvärtom och jag betvivlade för ett ögonblick till och med att det var Ian McKellen som spelade Gandalf igen! Som tur var verkar man ha insett hur galet det blev (särskilt med den mörka skuggningen kring ögonen som också hade gjorts och som fick honom att se äldre ut istället för yngre), så det verkar som om han fick bli gråare i hår och skägg i fortsättningen i alla fall.
Det verkar som om skådisarna som spelar alver (som inte ska åldras alls) har klarat sig bättre även om det märks att tiden har gett dem några fler rynkor. Så det är tur att det inte finns fler böcker att bygga nya filmer på för då skulle det nog gå åt en hel del botox! 😀
(Om inte någon ger sig på alla glömda sagor, förstås … )

Ännu en sak som förhöjer upplevelsen av filmerna är musiken. Temana påminner en hel om den tidigare trilogins musik, men har gjorts en del förändringar så även om det låter bekant så är det fråga om något helt eget. Låtarna som spelas medan eftertexterna går har i alla tre filmerna varit starka, men här i den avslutande delen får vi även njuta av vackra teckningar samtidigt som musiken spelas.

Mitt betyg blir:

YYYYY

För er som vill höra den sista sången så finns den här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s