Skrivtävling för ungdomar i Västra Götaland

Jag hittade en novelltävling för ungdomar på SvD:s hemsida.

Så här står det på sidan:

Skrivtävling för gymnasieelever

Litteraturhistorien är på många vis en ekokammare, där författare i alla tider tagit inspiration av varandra. Det unika är sällan så unikt som vi tror. Sätten att förhålla sig till tidigare verk är många och kan ta sig väldigt olika uttryck. Ibland lånar man en rad. Ibland en hel världsbild.

Jag skriver i dina ord är tävlingen där gymnasieelever i Västra Götalandsregionen får möjlighet att utveckla sitt språk och skrivande i dialog med poesin. Vi utlyser härmed andra upplagan av Jag skriver i dina ord!

Tävlingsregler

Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text, utifrån en redan existerande dikt eller låttext. En jury bestående av författare utser tre vinnande bidrag, som tilldelas pris.

Själva bidraget får vara om max 6 000 tecken inkl blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare. Deadline är 31 mars.

Pris

1:a pris – 5 000 kr, bokpaket och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 999 kr var och varsitt bokpaket

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje vinnare med två graverade pennor. Bokpaketen delas ut av Albert Bonniers förlag. Dessutom tilldelas varje vinnare ett diplom och bidragen kommer att publiceras på vår hemsida.

Inlämning

Skicka ditt bidrag via mail till jagskriver@forfattarcentrum.se. Bifoga textfilen. Den ska se ut enligt följande:

1:a sidan – Ange ditt namn, skola, bidragets titel, dina kontaktuppgifter (mail och telefonnummer).

2:a sidan – Ange titeln på ditt bidrag överst på sidan. Glöm inte heller att skriva vilken dikt eller låttext och upphovsman som inspirerat ditt bidrag. Därefter följer bidraget. Texten får vara om max 6000 tecken inkl blanksteg. 12 punkters storlek och 1,5 radavstånd. OBS! Varje text läses anonymt av juryn, så skriv inte ditt eget namn på någon av sidorna för själva bidraget.

2015 års vinnare

Röda ögon
Maria Absim
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg

Juryns motivering: ”Med en infraröd blick på världen framträder samhället i sin våldsamhet när poeten bläddrar i dagarna. Med säker rytm ges stadga åt ett raseri som blir till motstånd och en röst som ger existensen en djup klang.”

De blekta
Klara Asklund
Kunskapskällan, Herrljunga

Juryns motivering: ”Det lyser om språket medan världen tappar färg. Här framträder tillstånd som det knappt finns ord för samtidigt med de gamla välbekanta rädslorna och förtrycken kring att få känna och leva som man måste.”

Den beväpnade flickan
Rebecca Runesson
Västerhöjdsgymnasiet, Skövde

Juryns Motivering: ”Beväpnad med ett krängande egensinne skapas en legend om att i splittring och förvirring uppfinna ett sätt att möta världen. I en värld där man letar efter identitet och tillhörighet.”

För inspiration och ytterligare tankar om förhållandet till tidigare verk publicerar vi här intervjuer med fyra västsvenska författare, Göran Moldén, Elin Boardy, Andrés Stoopendaal och Helena Eriksson.

Är du lärare? Skriv gärna till oss med frågor och önskemål om studiematerial: poesiochprosa@forfattarcentrum.se

Tävlingen arrangeras av Forum för poesi och prosa med stöd av Kulturrådet och Västra Götalandsregionen. Forum för poesi och prosa drivs av Författarcentrum Väst.

Läs mer på:
http://www.svd.se/tavla-med-din-novell-i-sommar
http://www.poesiochprosa.se/jagskriveridinaord

2 reaktioner på ”Skrivtävling för ungdomar i Västra Götaland

  1. Ville bara lämna en första kommentar i förbifarten. Din sajt ser ut att vara välförsedd. Gillade din slogan: ”All Kinds of Stories -Short but Great”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s