Boktips!

För någon dryg månad sedan hittade jag en bokrecension hos bokbloggen Bokhuset som jag fann extra mycket intressant. Omslaget på boken var verkligen coolt och den kombination av spökhistoria och humor som beskrevs på sidan verkade oemotståndlig för mig, (särskilt om man betänker att livet har varit kämpigt de senaste månaderna på många sätt och vis och jag inte orkar med ‘tyngre saker’ för tillfället). Och till min stora glädje visade det sig att boken fanns att låna på biblioteket så jag reserverade den direkt! 🙂

Vilken bok är det då som mitt boktips ska handla om? Jo, det är en bok som har skrivits av Jonathan Stroud och som har den fantasieggande titeln Den skrikande trappan! Boken är den första i serien om Lockwood & Co.
Bokens handling utspelar sig i Storbritannien femtio år efter att det som numera benämns ”Problemet” har drabbat världen. ”Problemet” består i att världen hemsöks av farliga spöken som i boken kallas för ”besökarna”. Barn som äger ”Talanger” inom det parapsykologiska området anställs för att kämpa mot spökena (vuxna saknar Talanger då dessa förmågor försvinner med åldern, om man alls har haft dem). Lucy Carlyles talang är att hon är en Lyssnerska, det vill säga att hon kan höra olika parapsykiska fenomen. Hon är också bra på Beröring, förmågan att vid fysisk kontakt kunna läsa olika föremål och platsers parapsykiska energier. Efter att ett uppdrag har gått snett på hennes hemort (där alla hennes kollegor dödades av ett spöke) beger hon sig till London för att börja om på nytt. Efter många jobbansökningar till de stora agenturerna med negativt resultat blir hon till sist anställd hos Lockwood & Co, Londons minsta agentur för parapsykiska undersökningar. Agenturen leds av Anthony Lockwood som vill vara fri, på alla sätt och vis. Där jobbar även George Cubbins som älskar att söka information om de hemsökelser som de får i uppdrag att utreda. George stora passion är att lösa mysterier på arkiv och bibliotek och han vill ta reda varför spökena hemsöker världen, något som inte alltid möts av förståelse från Anthony och Lucy som har fullt upp med att kämpa för livet mot olika former av spöken. Tillsammans bildar trion ett oslagbart team!

Boken inleds med att agenterna på Lockwood & Co får i uppdrag att utreda ett spökeri där en man har avlidit efter att ha fallit utför en trappa och nu går igen. Men fallet visar sig vara mer komplicerat än vad de först har trott, det mesta går sedan snett under uppdraget och snart står Lockwood & Co på ruinens brant. Som en skänk från ovan dyker då en av rikets mäktigaste och rikaste män upp på deras tröskel och ger dem i uppdrag att lösa gåtan på hans gods Combe Carey Hall, en plats som ingen har lyckats spendera en natt på med livet i behåll …

Den skrikande trappan får mig att tänka på de ‘mysterieböcker’ som fanns när jag var barn och i tonåren och där det mesta alltid skulle ha så kallade ‘naturliga förklaringar’. Där var det nästan alltid fråga om någon form av skurkar som gömde sig bakom vad som från början tycktes vara paranormala fenomen, men som senare avslöjades som bluff mot slutet av boken. Det verkar att ha varit mer eller mindre förbjudet på den tiden att skriva barn- och ungdomslitteratur (eller i vart fall göra den tillgänglig på ett sånt sätt att barn kunde få tag i den) som kunde verka skrämmande. (En annan trend under min uppväxt var ‘diskbänksrealism’ som jag nog, i ärlighetens namn, tyckte kunde vara betydligt otäckare än spökhistorier eftersom det handlade om skilsmässor, alkoholiserade föräldrar och andra sociala problem som man kände sig i det närmaste maktlös inför.)
Jonathan Strouds bok är dock precis tvärtemot mot alla dessa ‘mysterieböcker’! Här finns det förstås också skurkar, men de mystika händelserna i boken har alla någon form av paranormal förklaring.
Författaren verkar också vara väl inläst på parapsykiska fenomen av olika slag och den kunskapen har han sedan har gjort något alldeles eget av. Boken är riktigt otäck emellanåt och utan den svarta humorn skulle det nästan bli för mycket av den varan.
Sedan går det inte att komma ifrån att jag vid flera tillfällen, både i Den skrikande trappan och i nästa bok i serien Den viskande dödskallen, kommer att tänka på böckerna om Harry Potter där också en trio bestående av två killar och en tjej stod i centrum, och som ju också rörde sig i en värld befolkad av spöken, mytologiska varelser och en hel del annat.

En sak irriterar mig dock med boken och det är att jag aldrig får riktigt klart för mig under vilken tidsperiod handlingen är tänkt att utspela sig. Klädseln verkar vara modern med leggings, korta kjolar och täckjackor, men det förekommer varken mobiltelefoner eller datorer vad jag kan minnas. Visst är det fråga om fiktion, men eftersom det ska utspela sig i vår värld så tycker jag att det vore på sin plats med en förklaring till varför dessa saker saknas.

Jag tycker att Den skrikande trappan är en riktigt bra bok för alla som gillar bra spökhistorier, dock är det här inget för yngre barn eller känsliga vuxna.

Mitt betyg blir:

YYYYy

IMG0807A

4 reaktioner på ”Boktips!

    • Tack Pia! Trots att det kallas för barnbok från 9 år så är språket ganska så avancerat och handlingen rolig, men som sagt förvånande otäck. Ingen bok jag skulle sätta i händerna på en nioåring direkt. Det kan jag ärligt säga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s