Boktips! Mystik på svenska slott av Ehrensvärd och Martinelle

Jag har börjat ta bort och flytta en del av materialet som ligger på min andra blogg The Wolfess’ Tale som jag har tagit beslutet att lägga ner. Dagens boktips Mystik på svenska slott. Nutida spökupplevelser av Amelie Ehrensvärd och Susanne Martinelle är flyttat därifrån hit istället.
Jag önskar alla en skön och vårlig söndag! 🙂

Boktips! Mystik på slott. Nutida spökupplevelser av Amelie Ehrensvärd och Susanne Martinelle
16 december 2015

Jag vill tipsa alla som är intresserade av paranormala fenomen om den här boken Mystik på svenska slott. Nutida spökupplevelser. Bokens texter är skrivna av Amelie Ehrensvärd och Susanne Martinelle har tagit de stämningsfulla bilderna.
I boken berättar ägare och personal på sjutton svenska slott om olika möten med det okända de har haft genom åren. Här finns gott om kalla kårar, men också trösterika historier om andar som vakar över slotten och dess invånare.
Läkaren Robert Hahn har skrivit förordet till boken. I den sista avdelningen av boken med rubriken Mystik får några andra kända personer från olika yrkesområden, bland andra Ebbe Schön (folklivsforskare) och Lennart Koskinen (biskop), ge sin syn på det paranormala.
Själv bor jag inte så långt från ett av slotten i boken, Ekenäs slott. Det ligger några mil bort bara. Jag minns att första gången vi åkte dit så var det inte ens öppet för visningar utan vi stod nedanför bron och bara tittade upp på det. (Det var någon gång när jag var barn på 1970-talet.)
En dag, kanske något år senare, hittade vi liten notis i dagstidningen om att man skulle ha några visningar på Ekenäs slott för allmänheten. Naturligtvis kunde vi inte motstå det hela utan åkte dit. Det visade sig att slottet var i det närmaste tomt på möblemang då de senaste ägarna hade sålt i princip allting. Några år senare hade slottet fyllts på mer med passande inredning. Vid ett av mina senare besök på slottet, någon gång i början av 1980-talet, så hade jag också en spökupplevelse där.
Vi gick på en guidad tur därinne och jag var inte så där jätteintresserad av vad guiden talade om, trots att jag normalt sett är historieintresserad. Det gjorde att jag befann mig ungefär ett rum framför alla andra. Jag gick in i ett hörnrum i ett av tornen och insåg då att det redan fanns några därinne! Jag såg dem inte med mina fysiska ögon, men jag visste att det i soffan därinne satt två kvinnor, en yngre och en äldre samt även en yngre man. De tillhörde inte våran tid (det poppade upp en bild inne i mitt huvud där jag anade en mer ålderdomlig klädsel) och jag kände hur de såg på mig för jag hade stört dem i deras samtal! Hastigt skyndade jag mig tillbaka till den övriga gruppen som nu nästan var ifatt mig. När gruppen gick in i rummet så bestämde jag mig för att stanna kvar utanför den här gången för jag hade ingen lust att bli utstirrad en gång till. Då kände jag hur spökena kom ut för det hade blivit för trångt och störigt inne i rummet tyckte de! (Det var nästan så jag kunde höra dem sucka!) Snabbt kilade jag efter gruppen igen in i det som guiden beskrev som det värsta spökrummet på slottet!
Det har också stått om Ekenäs slott flera gånger i lokaltidningarna genom åren, där upplevelser som människor har haft på slottet och i närheten tas upp, men som inte finns med i den här boken.
Boken tar som tidigare nämnts upp sammanlagt sjutton svenska slott, men det finns betydligt fler slott och herresäten än så i vårt land och de flesta av dem har åtminstone något spöke!
Sveriges kanske mest hemsökta slott av alla sägs vara Löfstad slott som också det ligger här i Östergötland. (Jag tror att det var författaren Johan Birath som sa det på en föreläsning i våras. Han har bland annat skrivit boken Spöken i Östergötland.)
Numera arrangerar man både tornerspel och julmarknad på Ekenäs slott varje år.
Läs mer på:
http://ekenasslott.se

IMG0736A

2 reaktioner på ”Boktips! Mystik på svenska slott av Ehrensvärd och Martinelle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s