Förlösning

Det var i lördags natt, precis när jag hade gått och lagt mig för att sova efter att ha sett veckans avsnitt av Supernatural som det slog mig varför jag har haft såna problem att jobba med en novellserie som jag påbörjade för några år sedan.
Allt började med en novell, som var med och tävlade i Månadens novell på Kapitel 1 2014 och som till och med tog sig ända till finalen, även om den sedan inte kom med i antologin Tro, hopp&kärlek, extra allt – en helt oemotståndlig liten novellantologi. Ett förlag hörde av sig efteråt och ville ge ut den och jag berättade då att den var en del av en tänkt novellserie. Förlaget verkade bli än mer intresserat. Så långt var alltså allt väl.

Men sedan tornade problemen upp sig. Jag försökte få till några noveller till i serien, men blev inte nöjd med dem utan kasserade dem alla. Idéerna i det stora hela var det inget fel på, men jag fick ändå inte till det. Något var fel och jag kände mig helt värdelös på att skriva. Förmågan att kunna berätta en bra historia verkade att ha försvunnit helt.

Så vad var det då som jag kom på i lördags kväll?

För en av novellerna jag hade jobbat med var det fråga om att jag skulle behöva byta klockslag till att börja med. Det skulle förändra stämningen i hela historien. Huvudkaraktären i novellen skulle också få en, åtminstone delvis, annorlunda livssituation, samt (kanske) bli lite mindre sympatisk.

Nästa sak var rent -vad ska jag kalla det?- geografisk. Novellserien måste ha en plats, ett område som var själva kärnan i den större historien, en slags huvudscen kanske jag kan kalla det. Som idén hittills hade varit så hade olika novellers handlingar utspelats på flera olika platser, vilket gjorde det hela onödigt splittrat och rörigt. En av tankarna bakom serien är nämligen att några av karaktärerna ska återkomma i flera av novellerna. Inte alla karaktärer och inte heller i varje novell förstås, men då och då. Det viktigaste är att det ska finnas en röd tråd genom hela novellserien var det tänkt.

En annan sak jag kom på är också av geografisk art och det är att handlingen bör förläggas till Sverige. Det blir lättare med landskap och kulturella yttringar då. Man ska ju gräva där man står sägs det ju.
I en första version var delar av den förlagd till USA. Men det kändes aldrig äkta, för jag har aldrig varit i USA utom via media av olika slag. Jag behöver vara på en plats för att kunna känna av dess energier för att riktigt kunna beskriva den. Även en plats som är helt konstruerad i fantasin lånar delar från platser jag har varit på. Jag behöver andas in olika dofter, känna från vilket håll vindarna brukar blåsa, veta vilka växter som finns där och vilka djur som rör sig i landskapet.

Hm, har jag avslöjat för mycket av historien i det jag har skrivit här? Nej, jag tror inte det. Det är ganska löst beskrivet och fler författare än jag stöter nog på liknande problem.

Så nu ska jag bara komma igång med skrivandet på allvar igen. Sedan får jag hoppas på att förlaget fortfarande är intresserat, och om det inte är det att jag kan hitta ett annat förlag som vill ge ut min novellserie/novellsamling (för råd att ge ut den själv har jag inte för tillfället.)

Just nu känns det i alla fall rätt så bra! Kreativiteten stiger i kroppen likt saven i träden nu om våren! 🙂

3 reaktioner på ”Förlösning

  1. Vad kul att du har hittat tillbaka igen. Jag känner igen mig i att man försöker men istället för bra känns det krystat – tills man plötsligt får en idé som förklarar allt. Som om karaktärerna eller berättelsen knackar en i huvudet och säger: Hallå, det är ju så här du ska skriva. 😄

    • Exakt så är det! Frågan är bara när jag kommer hinna komma igång med skrivandet! Just nu finns det ingen tid. Jo, jag vet att man får hitta det där finns, men det är också en fråga om ork. Jag är oerhört stresskänslig efter saker som har hänt, så berättelserna får ge sig lite till tåls. Och det brukar bli bra om jag har skapat mig bilder inne i huvudet så det rullar på som en film när jag väl börjar skriva! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s