Filmtips! The Martian

Filmen är baserad på Andy Weirs bästsäljande roman Ensam på Mars (The Martian). Och nej, jag har inte läst den ifall att någon undrade så jag kan inte svara på frågan om den är bra.

Astronauten Mark Watney blir kvar på Mars när resten av hans team blir tvungna att evakuera på grund av en storm. Alla tror att han är död och minnesceremonier och begravning hålls hemma på jorden.
Men Mark är inte alls död, även om han blev skadad när han sveptes bort i stormen. Han lyckas förbinda sig själv och skadan läker. Vad som är betydligt värre är om matförråden ska räcka tills nästa Marsexpedition kommer dit. Om fyra år (har jag för mig det var) …
Mark sätter potatis och lyckas på så sätt öka sina chanser att överleva. Genom uppfinningsrikedom och en god portion med tålamod lyckas han kontakta jorden. Den stora frågan är om man ska lyckas rädda honom från den röda planeten innan det är för sent …

Trovärdig historia som berättas med en hel del humor och värme. Kanske lite väl många karaktärer som man aldrig riktigt lär känna (som det så ofta är fallet i den här typen av storfilmer), inte ens Mark lär vi känna riktigt på djupet. Kanske går boken längre i det här fallet, vad vet jag.

The Martian har mycket bra specialeffekter utan en massa högteknologiska ljussablar och andra häftiga vapen som annars är vanligt i science fiction. Inte finns här heller några mer eller människoliknande varelser eller rymdmonster. Det här en science fiction-film som står med bägge fötterna i den kosmiska verkligheten där karaktärerna möter ganska vardagliga problem, som att den enda musiken du har att lyssna på är din kollegas discomusik från 1970-talet eller att bilen ( i det här fallet ett fordon gjort för Marsturer) inte vill starta.

Filmen är gjord 2015 och för regin står Ridley Scott.

I rollerna kan vi bland annat se: Matt Damon, Sean Bean, Jessica Chastain, Kristen Wiig och Jeff Daniels.

Mitt betyg:

YYYYy

En reaktion på ”Filmtips! The Martian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s