Aktuella novelltävlingar 2020

31 maj 2020.
Länsförbundet Sörmland bjuder in till tävling.

Så här står det bland annat på sidan:

Länsbildningsförbundet bjuder in till en tävling som öppnar upp okända sidor av Sörmland och alla spännande människor som bor här. Skriv, berätta och ta chansen att vinna tusen kronor och bli med på vår nästa utställning.

2018 ordnade vi en poesitävling, som resulterade i den vildvuxna närproducerade diktantologin ”Gjört”. Nu fortsätter vi med ”En bild, en berättelse” där uppdraget är att skriva starka, spännande, gråtmilda eller kanske arga texter, med avstamp i en bild. Gör så här:

Välj en bild som betyder något särskilt för dig. Det kan vara ett nytaget foto i din mobil, ur ett dammigt fotoalbum, eller något annat som väcker minnen, känslor och berättelser till liv. Teckningar, collage, montage, m m är också välkomna. (Om du använder en bild som någon annan skapat: tänk på upphovsrätten!)
Skriv en text till bilden. Du kan skriva en dikt, en kort novell, en rap, ett brev, eller helt fritt från hjärtat. Skriv så kort eller långt du vill. Tips på genrer och inspiration från andras bidrag finner du här på bloggen. Texten måste du skriva själv. Det är alltså inte tillåtet att delta i tävlingen med texter som andra har skrivit.
Skicka in bidraget senast 31/5 2020: sormlandlaser@gmail.com, posta Länsbildningsförbundet Sörmland, Tegelvägen 6, 642 32 Flen, eller MMS:a 0702921630. Märk meddelandet/kuvertet med “En bild, en berättelse”. Du kan vara anonym, men skriv gärna under med namn (riktigt eller pseudonym), sysselsättning, bostadsort och ålder.

Du får gärna skicka in flera bidrag. Första pris i tävlingen är 1000 kronor. Vinnaren koras under våren 2020 bland bidrag som skickas in från hela länet. Ett urval av de inskickade bidragen kommer också att ställas ut under hösten.

Använd gärna vårt kostnadsfria studiematerial!
Du kan också läsa tidigare inskickade bidrag och mer om tävlingen i tidigare inlägg.

Läs mer här:

http://sormlandlaser.blogspot.com/2020/03/skriv-skapa-och-vinn.html

31 maj 2020.
Skrivarsajten Elibro har novelltävling.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Tävlingen är öppen för alla och vill du kan du delta med flera bidrag, dock max tre. Du får enbart delta i tävlingen med texter som du själv har skrivit och de får inte vara publicerade tidigare.
Din novell får innehålla max 20 000 tecken (inkl. blanksteg) och den ska vara skriven på svenska.
För att delta i tävlingen behöver du vara eller bli medlem i Elibros Community. Att bli medlem är självklart helt kostnadsfritt.

Deadline: 31 maj 2020.

Läs mer här:

http://www.elibro.se/contest/64-novellt%25C3%25A4vling-v%25C3%25A5r-2020

31 maj 2020.
Hey recoup har en novelltävling (du kan också skicka in en dikt eller en krönika) om psykisk ohälsa.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Hey Recoup anordnar en novelltävling där vinnarens bidrag publiceras i Hey Recoup under juni månad.

REGLER

Ämne

Din novell/krönika/dikt ska vidröra ämnet kring stress och psykisk ohälsa.

Längd

Din novell/krönika/dikt får vara max 4500 tecken inkl. blanksteg.

Inlämning

Lämna in ditt bidrag i formuläret till höger och berätta gärna lite om dig själv, din relation till psykisk ohälsa och/eller om dina bästa tips mot stress/psykisk ohälsa.

DEADLINE

Lämna in ditt bidrag senast 2020-05-31.

Det vinnande bidraget publiceras på HEY RECOUP.

– Vi vill skapa ett nätverk där vi uppmuntrar skrivandet som ett utlopp för känslor men även för den kreativa aspekten.

– Varje månad kommer vi anordna en skrivtävling med olika teman inom psykisk hälsa.

– Vi hoppas att detta kan generera att fler vill skicka in bidrag och skriva för skrivandets skull!

Läs mer här:

https://www.heyrecoup.com/skrivtaevling

31 maj 2020.
Everlasting Publisher har en novelltävling med sci-fi eller steampunkstema.

Så här står det bland annat:

Novelltävling!

Vi letar efter författartalanger som vill delta i vår tävling.
# Välj ett tema: sci-fi eller steampunk.
# Novellen ska handla om ett kärlekspar, sedan får det vara romantik, feelgood eller spänning.
# Åldersgrupp: novellen ska kunna läsas både av unga vuxna och vuxen.
# Den ska vara på minst 3000 ord och max 5000 ord.
# Endast en novell per tävlande.
# Radavstånd 2 och teckenstorlek 12.
# Novellen ska vara på svenska och får inte vara publicerad tidigare någonstans, varken på hemsida eller sociala medier.
# Tio vinnare kommer att utses av oss.
# Skulle man av någon anledning inte kunna medverka efter insänt manus, meddela oss omgående.

Deltagare medger genom att sända in sin novell till tävlingen att den vid vinst publiceras i vår samling som kommer att släppas antingen under hösten 2020 eller våren 2021. Någon ersättning utgår inte, förutom att få publicera sin novell samt två pocketböcker med samlingen.
Deadline 31 maj 2020.

Novellen skickas som word-dokument till:
manus@everlastingpublisher.com
Skriv i ämnesraden: Novelltävling sci-fi/steampunk.

#Tävling #Noveller #novelltävling #Everlastingmagic #EverlastingPublisher #scifi #steampunk #feelgood #romantik #spänning #nyhet
Bilden kan innehålla: 1 person, text

https://www.facebook.com/everlastingpublisher/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDJ1Klty-aXTRF3-X5UwWyRPqf8FStXyw0JXJkUS2iOMBs36e2fP2QE1OL2q7D-0gfD3uE737Yf8HUy

1 juni 2020.
Skriveriet har en novelltävling för ungdomar 15-25 år.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Priset riktar sig till ungdomar i åldrarna 15 till 25 som känner att de tycker om att uttrycka sig i skrift. That’s it! Vi välkomnar alla som lockas av tanken att nå ut till en större läsekrets att skicka in sitt bidrag. Vi som driver tävlingen kommer göra vårt yttersta för att se till att de topp tio bidragen publiceras, men eftersom det är första året tävlingen hålls så kan vi inte lova något…än.
Temat för tävlingen är ‘Om jag var du…’ men detta kan tolkas på många sätt. Du kan välja att skriva en novell, en sångtext, en dikt eller något helt annat. Bidraget ska som mest vara 3.000 ord och måste vara på svenska. Sista ansökningsdagen är 1:a juni, 2020. Du får skicka in max tre bidrag.

De topp tio bidragen bjuds in till en prisceremoni, där en vinnare utses av en jury bestående av framgångsrika författare. Författarna av de tio nominerade bidragen kommer ha möjlighet att ställa frågor och få inspiration av författarna i juryn – vem vet, kanske tar ett informellt mentorskap även form! Vinnaren får en prissumma på 10.000 kr, vilket vi hoppas möjliggör att de kan avsätta lite tid till att fokusera på att skriva.

Läs mer här:

https://www.skriveriet.org/?fbclid=IwAR2TVAW3zeGKgnm2YDAPZCeeNeJzR8798qM10TC2GjRfKpGFj3xEDOhIjcA

1 juni 2020.
Multatuli förlag har en novelltävling med temat Coronadespoti.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Vad hände under Corona? Multatuli’s novelltävling om hur det kunde bli efter krisen.

Sitter du inomhus pga. virusrisken? Skriv en dystopisk novell om Corona! Multatuli Förlag organiserar en skrivtävling, det bästa bidraget vinner en publicering som e-novell.

Under Coronapandemin ombeds alla som kan att stanna inomhus. Så är den svenska modellen. I andra länder finns strängare förbud och straff för den som bryter mot dem. Vi hoppas att regeringar ställer rimliga krav, men man kan undra om suget att visa handlingskraft gör att vissa går längre än nödvändigt. Det är ju möjligt att en regim utnyttjar pandemin för att ta ett hårdare grepp om befolkningen. Eller värre.

Tävlingen gäller att skriva fiktion som ansluter till vår verklighet. Utmaningen för din novell är att fundera ut vad som händer härnäst, vad har ändrats när vi kommer ut ur Corona igen? Får vi kanske aldrig gå ut längre? Eller finns det subtilare men väsentliga skillnader? Och det viktigaste: hur finner din huvudkaraktär en väg att kämpa emot det? Försök att hitta på en spännande handling och skriv mer än hur det är när en regim härskar!

Tävlingsregler:

– Språket är svenska.

– Skicka in ditt bidrag innan 1 juni.

– Din text är en novell, vi fastställer ingen maximumlängd, men du bör själv känna när texten blir för lång för en novell.

– Din text är fiktion, i den mån verkliga personer eller befolkningsgrupper nämns får det inte vara kränkande eller nedsättande mot dem. Det är tillåtet att skriva om fantiserade händelser i existerande länder.

– Det uppskattas om din novell speglar vår värld så pass att läsaren kan tänka sig att det händer på riktigt.

– Juryn utgörs av Multatuli Förlags medarbetare.

– Det vinnande bidraget kommer att publiceras som e-novell hos Multatuli Förlag, under förutsättning att författaren skriver under förlagsavtal med Multatuli Förlag.

– Om juryn anser att inget bidrag når upp till professionell nivå, publiceras det vinnande bidraget i stället på Multatuli Förlags webbsida. Om juryn anser att flera bidrag är lika bra, kan flera publiceras som e-novell. Om nivån är mycket hög finns chansen att vi även gör en antologi av bidragen!

– Multatuli Förlag ger en återkoppling till alla som skickar in.

– Kriterier för bedömning är:

+ Uppbyggd spänning: blir vi nyfikna på hur det slutar?

+ Språk: skriv nyanserat, lämna information mellan raderna och undvik språkfel.

+ Implicerad samhällskritik: vilka tankar väcks om vårt eget samhälle eller vår värld?

+ Intern logik: även i en påhittad verklighet ska element stämma med varandra.

Tävlingen genomförs helt digitalt, inga fysiska möten kommer att ske.

Läs mer här:

Novelltävling Coronadespoti

30 juni 2020.
Miramir har en novelltävling med temat svenska traditioner och skräck.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Midsommar, julgransplundring, kräftskiva, surströmmingskiva, skärtorsdagens påskkärringar, ärstoppa och punch. Ja många traditioner har vi svenskar. Vad händer om dessa traditioner blir skräckfyllda?
Regler:

För att vara med och tävla måste du vara 18 år eller ha målsmans tillstånd.

Novellen måste ha temat svenska traditioner och vara inom genren skräck. Den ska inte vara längre än 6000 ord.
Bidraget får ej vara tidigare publicerat
Du ska skriva i word, Times new roman, storlek 12, radavstånd. 1.5 Använd ”-tecken vid citat, inte talstreck.
Namnge filen med ditt namn och novellens titel och skicka den till miramirmanus@gmx.ch senast den 30:e juni. Ange ”Svenska traditioner” i ämnesraden. Max två bidrag per person.
Upphovsrätt: Genom att skicka in novellen ger du Miramir Förlag rätten att använda ditt verk i antologin, oavsett vilket format förlaget väljer att använda; pappersbok, e-format eller som ljudbok.
Du behåller rätten till din egen novell och kan publicera den i andra sammanhang.
Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning men erhåller det traditionella författarexemplaret och har möjlighet att köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.
Antologin kommer att publiceras under våren eller hösten 2021.

Läs mer här:

Novelltävling svenska (eller skandinaviska) traditioner

22 juli 2020.
Tidningen Skriva och Novellfest har en novelltävling med tema 20-tal.

Så här står det bland annat på sidan:

Tillsammans med Novellfest utlyser Skriva nu en novelltävling på temat 20-tal. Vinnaren och de fyra andrapristagarna kommer att bjudas in till Novellfest i Lund 12–13 september. Där får de framföra sina noveller på Skissernas Museums scen tillsammans med kända nationella och internationella novellister. Novellfest bjuder också de fem vinnarna på resa och boende i samband med festivalen.

Gör så här för att delta: Skriv en novell på temat 20-tal. Du väljer själv om novellen ska utspela sig i samtid, dåtid eller framtid, och vad du i övrigt gör för tolkning av temat.

Max antal tecken: 6 000 inklusive blanksteg.

Deadline: 22 juli 2020.

Inlämning av text: Bidraget ska vara skrivet på svenska och du får bara delta med ett bidrag. Tävlingen är öppen för alla.

Vinnarnovellen publiceras i Skriva #4/2020. De fem vinnarna får utöver deltagandet på Novellfest också varsitt novellpaket från Novellix.

Novellfest är Sveriges enda renodlade novellfestival, som arrangeras av Litteraturhus Lund på Skissernas museum och Lunds stadsbibliotek den 12–13 september. På programmet finns bland annat författar­uppläsningar, workshops, författarsamtal och framtidsspaningar. Hela programmet finns på litteraturhuslund.se.

Läs mer här:

Tävla om chansen att få stå på Novellfests scen!

1 augusti 2020.
Smålands Litteraturfestival har en novelltävling med temat ”paus”.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Skriv en novell på temat ”paus”.

Skicka in ditt bidrag som en pdf senast den 1 augusti 2020 till

smalit@jonkoping.se

Vinnaren får 10 000 kronor och möjlighet att medverka i SmåLit 2021. Vinnarnovellen publiceras i Hall Medias tidningar.

Novellen ska vara på svenska med max 15 000 tecken, inklusive blanksteg.

Endast en novell per tävlande. Novellen får inte tidigare vara publicerad i tryckt eller digital form. Urval och bedömning görs av en jury. Juryns beslut kan ej överklagas.

Läs mer här:

Novelltävling

15 augusti 2020.
Folkbladet i Västerbotten har en novelltävling.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Är du Västerbottens nästa stora författare? Ta chansen och delta i sommarens novelltävling där vinnaren plockar hem såväl 10 000 kronor samt en publicering i Folkbladet.

PO Enquist, Sara Lidman, Torgny Lindgren – några av Sveriges främsta författare kommer från Västerbotten.

Också flera av de senaste årens stjärnskott – som Stina Stoor och Maria Broberg – har sitt litterära landskap i Västerbotten.

Men framtidens västerbottniska författare, vilka är dem?

Nu arrangerar Folkbladet, ABF i Västerbotten och Region Västerbotten en novelltävling på temat pandemi för unga vuxna och uppåt med anknytning till Västerbotten.

Texten ska vara en skildring av det tillstånd vi lever i och hur den påverkar vardagen för oss som lever nu och vad som väntar runt hörnet.

Vinnaren plockar hem 10 000 kronor, dessutom kommer den vinnande novellen att publiceras i Folkbladet.

Också den som hamnar på pallplats kan se fram emot mer än äran: andra pris är 5 000 kronor och tredje pris 3 000 kronor. Novellen, som får vara max 10 000 tecken lång, skrivs på svenska och får inte vara publicerad tidigare. Deadline är den 15 augusti.

Läs mer här:

https://www.folkbladet.nu/2020-05-16/skriv-och-tavla-om-en-plats-i-folkbladet

15 augusti 2020.
Götabiblioteken har även i år en novelltävling för Unga Berättare.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Här är de enkla reglerna för Unga berättare.

Ålder: 16-30 år
Bosatt: I Östergötland eller i Tranås
Omfång: Novellen får ha minst 3500 och högst 10000 tecken (inklusive blanksteg), teckenstorlek 12. I sidhuvudet på varje sida vill vi ha ditt för- och efternamn, födelsedatum (ÅÅMMDD), gatu- och postadress, mobilnummer samt e-postadress. Novellen ska vara försedd med sidnummer om den är längre än en sida.
Deadline: Du skickar ditt bidrag som en bilaga i ett mejl till ungaberattare@regionostergotland.se senast 15 augusti.

Läs mer här:

https://www.gotabiblioteken.se/sv/web/arena/om-tavlingen

30 augusti 2020.
Ahrvid på Skrivalistan har utlyst årets fantastiknovelltävling.

Så här står det i mejlet jag fått:

FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2020

Fantastiknovelltävlingen firar 20-årsjubileum! Och under dess tvenne decennier har novellskrivande spridits som rena – viruset! Det passar extra bra för alla som sitter sysslolösa i självisolering. I dessa tider är det också lagom med science fiction, skräck och fantasy, då verkligheten verkar ha vänt världen åt det hållet…
Tävlingen stödjs av tidningen Skriva och förlagen Exilium, Wela Förlag, författarna Ulf Broberg och KG Johansson – och därtill föreningen Novellmästarna, ett sällskap ägnat just novellkonstens främjande. Se: http://www.novellmastarna.se/ Stöd våras stödjare!
Slit av dig munskyddet, sprita fingrarna, desinficera tangentbordet och sätt igång nu!
Tävlingsregler:

1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (det kallas ”ASCII”, inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 30 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com. Använd rubriken ”Tävlingsbidrag”.

2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. (Genre får tolkas en smula generöst. Det bör finnas något ”fantastiskt” element.) Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken, inkl blanksteg och skiljetecken. Språk svenska.

3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

4. Förstapris 999 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. Prispallsnoveller erbjuds till Novellmästarnas höstantologi och deras författare får varsin årsprenumeration på tidningen Skriva! Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.

Tävlingen är djupt tacksam för stöd av Wela Förlag http://www.welaforlag.se/ , Exilium Förlag http://exiliumforlag.se/ samt författarna Ulf Broberg http://www.broberginnovation.se/ och KG Johansson http://www.kgjohansson.se/ Vinnarna får också prenumerationer på tidningen Skriva http://tidningenskriva.se/ (1 år/6 nr, ord prenpris 229 kr), med skrivtips, författarkrönikor, tävlingar och allt som kan tänkas för den kreativa skriftställaren.
Fantastiknovelltävlingen arrangeras sedan år 2000 av E-postlistan SKRIVA (versal stavning, att skilja från en känd skrivarblaska) som är Sveriges äldsta i denna genre, startad 1997. Där dryftas i all anspråkslöshet skrivande, fantastik, litteratur, kultur, nyheter, m m. För att ansluta maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe. E-postistor är Nätets äldsta s k sociala medium, från 1970-talet och framåt! Se https://tidningar.kb.se/1767385/1997-06-13/edition/0/part/3/page/2/?q=ahrvid%20under%20strecket%201997&sort=

–Ahrvid

Läs mer här:
http://ahrvid.bravejournal.com/

1 september 2020.
Lilla Augustpriset körs som vanligt.

Så här står det på hemsidan bland annat:

Är du mellan 16 och 20 år och gillar att skriva? Här anmäler du ditt bidrag till Lilla Augustpriset.

Du får delta från och med det år du fyller 16 till och med det år du fyller 20.
Ta del av Lilla Augustprisets statuter innan du skickar in ditt bidrag via formuläret.

Texten får innehålla högst 22 500 tecken INKLUSIVE blanksteg. Du får enbart skicka in EN text till tävlingen (en regel som infördes 2019).
Sista anmälningsdag är tisdag den 1 september 2020.

Lektörer sovrar bland inskickade bidrag och överlämnar de utvalda texterna till Lilla Augustprisets jury för bedömning. Juryn nominerar sex stycken texter. Vilka dessa texter är, avslöjas måndag den 19 oktober. Samma dag öppnar en omröstning här på augustpriset.se, då allmänheten får rösta på sin favorit. Omröstningen är öppen till måndag den 16 november. Efter att ha viktat folkets röst mot juryns utses det vinnande bidraget. På Augustgalan måndag den 23 november belönas vinnaren med 15 000 kronor.

Genom att anmäla ditt bidrag till tävlingen om Lilla Augustpriset godkänner du att din text, om den nomineras, publiceras på Augustprisets sajt och i en bok, som bland annat delas ut under Augustgalan.

Lycka till!

För frågor om Lilla Augustpriset, vänligen kontakta info@forlaggare.se.

Läs mer här:

https://www.augustpriset.se/lilla-augustpriset/anmal-bidrag

30 september 2020.
Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg har en novelltävling ”Skriv i coronans tid”.

Så här står det bland annat på hemsidan:

En jurybedömd skrivtävling för författare verksamma i Blekinge och Kronoberg. Tävlingen vänder sig i första hand till författare som redan är publicerade.
Bidragen ska vara skönlitterära (prosa, poesi, novell) och tidigare opublicerade.
Max 20 000 tecken.
Skicka ditt bidrag som ett textdokument, tex word, till skriv@regionblekinge.se.
Ange telefonnummer och vilket län du är verksam i.
Juryn består av regionalt yrkesverksamma personer inom litteraturområdet. Förläggare, bibliotekarier, lektörer. Alla bidrag görs anonyma innan juryn läser dem.
Deadline 30 september. Vinnarna tillkännages under vecka 47.

Coachning – inspelning – framträdande

Författarna till de tre bästa bidragen vinner en timmes handledning av en expert inom litteraturområdet, tex en scencoach, lektör eller skrivpedagog.
De tre vinnande författarna framträder tillsammans på tre bibliotek i Blekinge och Kronoberg när det är fritt fram för oss att samlas igen. Vi räknar med att det inte blir senare än våren 2021. Författarna arvoderas enligt Författarförbundets rekommendationer med 3000 kr per framträdande och person.
Vinnarna erbjuds möjlighet att läsa in sin text i en poddstudio för att skapa en ljudfil att sprida i egna och Litteratur Blekinge Kronobergs kanaler.
Alla insända bidrag publiceras, om författaren själv önskar det, på Litteratur Blekinge Kronobergs webbplats, efter att vinnarna har tillkännagivits.

VÄLKOMMEN MED DITT BIDRAG
Skicka det till: skriv@regionblekinge.se

Läs mer här:

http://www.biblioteksutveckling.se/litteratur/stod-rad/skriv-i-coronans-tid

30 september 2020.
Boktugg har en novelltävling.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Boktugg utlyser en novelltävling där förstapriset är 10 000 kronor. Men vi kommer även att utse ett antal finalister som publiceras på Boktugg under året.

Ämne: Din novell ska baseras på en bok eller berättelse som är public domain (författaren har varit död i minst 70 år, vilket innebär alla författare som dog 1949 eller tidigare). Du kan exempelvis göra som många andra och utgå ifrån en saga av HC Andersen eller bröderna Grimm och förflytta den i tiden eller skriva den ur en annan karaktärs perspektiv. Men du kan också ta en hel bok som bas för fan fiction, som Djungelboken eller Stolthet och fördom. En fortsättning eller prolog. Endast fantasin sätter gränser. Vi är öppna för alla genrer: skräck, romance, spänning, humor, fantasy, SF och så vidare.

Restriktioner: Novellen får inte tidigare vara publicerad i tryckt eller digital form. Du får skicka in maximalt tre bidrag till årets tävling.

Längd: Novellen ska vara mellan 2 500 och 12 000 ord och skriven på svenska.

Inlämning: Tävlingsbidrag skickas per mejl, bifogad i word- eller RTF-format. Mejlet är ditt följebrev så berätta lite om dig själv, vad du skrivit innan och något kort om novellen. Ange även vilket verk den är baserad på eller inspirerad av. Skicka novellen till info@boktugg.se

Rättigheter: Du intygar genom att skicka in novellen att du äger rätt till den, att det är en originalberättelse som du är författare till. För de noveller som utses till finalister skriver Boktugg särskilt utgivningsavtal med författaren där Boktugg äger rättigheter att ge ut den i digitalt och i print för den svenska marknaden under tre år. Författaren äger fortfarande utlands-, film- och andra rättigheter till sitt verk.

Jury: Boktuggs redaktion kommer att göra urvalet tillsammans med personer i vårt nätverk. Juryns beslut kan ej överklagas.

Priser: En slutlig vinnare som får 10 000 kronor i förstapris kommer att utses under året. Vinstskatt betalas av vinnaren. Ett antal finalister kommer löpande att utses under året som erbjuds ett mindre garantiarvode för publicering av novellerna på Boktugg.se. Juryn kan även bestämma sig för att dela ut ett eller flera extra priser om vi tycker att det finns fler som bör vinna.

Deadline: Vi läser tävlingsbidrag löpande under året, så vänta inte med att skicka in. Absolut sista datum för deltagande i 2020 års novelltävling är den 30 september 2020.

Läs mer här:
https://www.boktugg.se/novelltavling-2020

31 oktober 2020.
Ahrvid på Skrivalistan har skickat följande tips på en aktuell novelltävling hos Club Cosmos.

Så här står det bland annat på deras hemsida:

Novelltävling

Välj en bild och skriv en novell!

Virusinducerad isolering står sig slätt mot novelltävlingar – och Club Cosmos passar på att dra sitt strå till stacken genom att uppmuntra till att klia skrivarklådan (klåda uppstår lätt om man är täckt av isolering har vi hört). I enlighet med traditionstyngd vana så har vi tre priser att dela ut och detta är förutom omåttlig ära och berömmelse!

Priserna anges noggrannare nedan, men först lite regler. Alla tävlingar behöver regler, helst kryptiska och byråkratiska regler för att effektivt avskräcka tävlande – men i brist på sådana nöjer vi oss med helt vanliga regler:

Högst ett bidrag per person.
Ett bidrag är en science fiction† novell på svenska som skrivits av deltagaren.
Maximal längd på ett bidrag är 6144 ord.
Bidrag måste ha en titel.
Bidrag skall anknyta till en vald illustration.
Deltagaren medger att bidraget får publiceras på Club Cosmos webbsidor.
Bidrag får ej vara publicerade tidigare.
Jurymedlemmar får ej deltaga i novelltävlingen.
Illustratörer får ej välja sina egna alster.

Bidrag bedöms anonymt av en jury som utses av Club Cosmos styrelse.
OBS! På deras hemsida lägger man också in sitt bidrag!

Läs mer här:
http://clubcosmos.net/competitions.php

31 december 2020.
Miramir förlag har en novelltävling med tema MUSIK.

Så här står det bland annat på hemsidan:

Novellen måste ha temat musik och börja med att man hör de första tonerna, ackorden i en låt/visa/stycke.
För att vara med och tävla måste du vara 18 år eller ha målsmans tillstånd.
Den ska inte vara längre än 5000 ord.
Bidraget får ej vara tidigare publicerat
Du ska skriva i word, Times new roman, storlek 12, radavstånd. 1.5 Använd ”-tecken vid citat, inte talstreck.
Namnge filen med ditt namn och novellens titel och skicka den till miramirmanus@gmx.ch senast den 31:a december. Ange ”Musik” i ämnesraden. Max två bidrag per person.
Upphovsrätt: Genom att skicka in novellen ger du Miramir Förlag rätten att använda ditt verk i antologin, oavsett vilket format förlaget väljer att använda; pappersbok, e-format eller som ljudbok.
Du behåller rätten till din egen novell och kan publicera den i andra sammanhang.
Medverkande i antologin får ingen ekonomisk ersättning men erhåller det traditionella författarexemplaret och har möjlighet att köpa loss exemplar till ett lägre pris för egen försäljning.
Antologin kommer att publiceras under hösten 2021 eller våren 2022.

Läs mer här:

Novelltävling Musik

Lusthuset Förlag (imprint under HOI Förlag) söker erotiska noveller att ge ut.

Läs mer här:
https://www.lusthusetforlag.se/antagning

Man kan även skicka in manus för påseende till Svensk Sci Fi:
Så här står det på deras hemsida:

Tidskriften Svensk Sci Fi existerar än så länge bara på idéplanet.

Vi har som ambition att få ut ett första nummer under 2019. Tanken är att det ska vara noveller blandat med spekulativ lyrik och grafisk konst. Fokus är science fiction men det kommer även finnas utrymme för annan fantastik.

Vi tar gärna emot texter för påseende (1 000 – 20 000 ord), eller smakprov på grafisk konst. Maila till tidskrift@svenskscifi.se

Ahrvid Engholm har lämnat följande tips, som inte är en egentlig novelltävling men som kanske är intressant ändå:

Amazing Stories, enligt många världens äldsta sf-tidskrift (startad 1926 av den ilustre Hugo BGernsback, som en tid även utgav tidskriften Sexology…) tar nu emot novellbidrag. Under en tid har Amazing bara funnits som en iofs fyllig och välgjord website, men efter en crowdfunding-kampanj skall man ånyo utkomma i tryck, kvartalsvis.
Och sedan 23 april tar man emot novellbidrag. Kolla runt på:

https://amazingstoriesmag.com

Exakt var och hur man skickar in bidrag får jag inte snurr på just nu, utan man får undersöka siten. Jag skickade in ett bidrag för ett par dagar sedan och jag tror att man först måste registrera sig som användare av Amazing-siten (vilket är gratis) för att få upp själva submission-sidan. Och på en annan sida står felaktigt att man inte tar emot novellbidrag.
Noveller skall förstås vara på engelska, mellan 1000 och 10 000 "ord" (dvs 6000-60 000 tkn). Texten i ordbehandlarformat skall vara avidentifierad (vilket är bra eftersom det avslöjats att manliga bidragsgivare diskrimineras hos många amerikanska novellpublicister). Och man kan bara skicka in via deras särskilda formulärsida. Men, generellt är nog chansen att få med en novell mycket liten, bara så ni vet. Betalning är 6 cent/ord (vilket jag får till ca 9 öre/tkn).
På Hugo Gernsbacks tid var betalningen 0 cent/ord, såvida man inte stämde honom. Sägs det.

–Ahrvid

9 reaktioner på ”Aktuella novelltävlingar 2020

 1. Ping: Engelska novelltävlingar | ylwakarlsson

  • Hej Elvira!

   Jag har haft det kaotiskt den senaste tiden och inte hunnit uppdatera här på ett tag. Men självklart ska jag ta och tipsa om din novelltävling! 🙂

  • Jag funderar lite grann över den här ”kommentaren”: är det fråga om reklam (för författaren) eller något annat? Jag kan i alla fall inte skicka vidare till förlaget som hade den här novelltävlingen, om det var det denna bloggare trodde …

 2. Tips för barn och unga!

  Litteralund utlyser en Skrivartävling på tema ”Miljö” för dig mellan 13 – 18 år. Skolmiljö, familjemiljö, miljöförstöring och miljöombyte. Hur påverkar du din omgivning, och hur påverkar din omgivning dig?

  Förstapris är en läsplatta, och 20 utvalda bidrag publiceras i en bok. Här går det att läsa mer:
  https://litteralund.se/barn–unga/skrivartavling/

  Det kanske kan passa bra till ett blogginlägg?

  • Hej!
   Jag kan inte styra över vilka novelltävlingar etc som finns. Jag lägger upp de jag får nys om och sen får var och en ta ställning till om en anser det vara intressant att delta. Om du har klagomål på ”gratisnoveller” vänd dig då till de förlag, tidningar och tidskrifter som arrangerar tävlingarna!
   För jag har inget med det hela att göra och kan inte påverka någon. Jag lägger upp när jag har tid och ork.
   Det är inte många novelltävlingar där du kan vinna pengar, kanske på sin höjd 2-3 stycken om året! Många av de tävlingarna är också enbart för prenumeranter/medlemmar.
   Det är en tuff bransch, om du inte redan har märkt det. Och jag kan också tala om för dig att det även är svårt att få med ”gratisnoveller” i de tävlingar som jag för vidare information om! Av hundratals inskickade bidrag kanske bara 20 stycken (i bästa fall) blir antagna.

   Men ”gratisnovellerna” kan tjäna som en form av marknadsföring och göra ditt namn mer känt vilket i förlängningen kanske kan leda till större framgång i framtiden.

   Lycka till! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s