Om den här Ylwa Karlsson


Mitt mänskliga namn är Ylwa Karlsson och jag kom till den här planeten i slutet av 1960-talet. På samma vägar som alla andra stjärnvarelser, det vill säga via mina föräldrar.

Jag har bestämt mig för att välja Berättarens väg genom livet. Och för att ha något att berätta så måste man ha något att berätta om, oavsett om det har skett i verkligheten eller i fantasin. Ibland är inte gränsen mellan dem så klar som många tror.

Min meritlista är brokig: jag har arbetat som spöke i Spökhuset på Gröna Lund två säsonger i början av 1990-talet, jag har varit med i kulturprojekt och varit med om att skapa en ungdomsfilm En vanlig freda’ och sätta upp Härliga tid som randas av Sandro Key-Åberg (vi använde några av mina dikter mellan de olika scenerna).
Vidare så har jag arbetat som telefonkommunikatör och marknadsundersökare samt rekryterare till TV-tittarpanelen (ni vet, de där mätningarna hur många som har sett olika TV-program varje vecka). Jag har letat forn-och kulturlämningar på Skogsstyrelsen (kolbottnar! Överallt kolbottnar!) och varit med i ett kultur projekt på ABF där vi skulle dokumentera olika företeelser längs med Motala ström. Jag arbetade med folktro.

Lika brokiga och krokiga är mina studier.

I mitten av 1980-talet gick jag några skrivarkurser på Lunnevads folkhögskola.
Jag gick teaterlinje på Karolinska skolan i Örebro (den enda utbildning som jag egentligen har haft en praktisk nytta av).
Genom åren har jag pluggat: filmvetenskap (titta på film frukost, middag och kväll), idéhistoria, historia, religionsvetenskap, en sommarkurs litteraturvetenskap samt Muntligt berättande grundkurs och fortsättningskurs. Jag är utbildad folkhögskolelärare, men har aldrig arbetat som det.

Det senaste dryga året har jag skrivit på heltid; inte för att jag har tjänat några pengar på det utan för att ha något någorlunda vettigt att göra i tillvaron.

 

 

5 reaktioner på ”Om den här Ylwa Karlsson

  1. Kul att du ville följe min blogg. Jag vet egentligen inte mycke om de här med att blogge. Försöker få ordning på sidan men jag är väl ingen computer lad direkt.
    Din sida ser proffsig ut. Jag får jobba på det där och försöka få den lika bra som din. 😉
    /Seb

    • Jag tycker att min blogg ser ganska trist ut, särskilt i jämförelse med många andras. WordPress passar mig dock ganska bra att ha och även ‘gratisversionen’ ger ganska stora möjligheter att utforma sin sida. Lycka till med din sida! 🙂

  2. Vad bra att du satsar helhjärtat på ditt skrivande ! Och vilken spännande bakgrund – låter som den perfekta skrivarbakgrunden med lite av allt! Teater är något som jag bara pysslat lite med i skolan men som jag skulle vilja utforska. Känns som att man kan vinna mycket på det i sitt skrivande. Att gå in i en roll och ”bli” en person!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s